1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Kürt parlamenterlerden 140’ıncı madde önerisi
Kürt parlamenterlerden 140’ıncı madde önerisi

Kürt parlamenterlerden 140’ıncı madde önerisi

A+A-

Irak Parlamentosu'ndaki Kürt parlamenterler, Kerkük başta olmak üzere Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerde Irak Anayasası’nın 140’ncı maddesinin uygulanması ve bunun için bir komite oluşturulmasını talep etti.

Irak Parlamentosu'ndaki Kürt parlamenterler, gün geçtikçe güvenlik sorunlarının arttığı Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelerde 140’ncı maddenin uygulanmasını ve bunun takibi için bir komite oluşturulmasını istedi.

Kürt parlamenterler, Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelerde Irak Anayasası’nın 140’ncı maddesinin uygulanması ve bunun takibini yapması için bir komite kurulması yönündeki talebi içeren belgeyi imzalayarak parlamentoya sundu.

Başta Kerkük olmak üzere Kürdistani bölgelerde halkın geleceğine karar vermesi için anayasanın 140’ncı maddesine dayanarak referandum yapılmasına karar verilmişti. Referandum tarihi Aralık 2007 olarak belirlendi ancak on yılı aşkın süredir bu karar uygulanmadı.

Ayrıca, Peşmerge Güçleri’nin Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelerden Ekim 2017’de çekilmek zorunda bırakılması bölgedeki güvenlik durumunun kötüleşmesine neden oldu.

ARAPLAŞTIRMA VE ŞİİLEŞTİRME POLİTİKASI

Araplaştırma politikası çerçevesinde Kerkük’e 12 bin Arap ailesinin yerleştirilerek, kentin demografisinin değiştirilmeye çalışıldığı, Arapların Kürt çiftçilerin tarım arazilerine de zarar verdiği bildirildi.

Kerkük Tarım Merkezi Müdürü Mehdi Mübarek, K24’e yaptığı açıklamada, “Irak güvenlik güçlerinin gözleri önünde, Kürt çiftçilerin mahsulleri Araplar tarafından yakılıyor ve yine ekinleri Araplar tarafından biçiliyor” dedi.

Irak güvenlik güçlerinin yaklaşık 12 bin Arap ailesini Kerkük’e yerleştirdiğini dile getiren Mübarek, “Şu an Kerkük Araplaştırma ve Şiileştirme politikasıyla karşı karşıyadır. Kentin demografisi değiştirildi” ifadelerini kullandı.

Irak güvenlik güçlerinin uygulamalarını eleştiren Mübarek, şöyle devam etti:

“Irak güvenlik güçleri Araplara destek olmadan, onlar burada Kürt çiftçilerin ekinlerini biçmesine engel olamaz. Xaneqin, Mahmur ve Kerkük’te, Kürt çiftçilerin tarım arazileri ile mahsulleri Irak güvenlik güçlerinin gözleri önünde yakılmaktadır ve onlar bu olayın baş sorumlusudur.”

Mehdi Mübarek ayrıca, “Kerkük’te Kürt çiftçilerin hakları gasp edilmektedir. Çünkü Kerkük’te yasalar ve güvenlik güçleri Kerkük’e yerleştirilen Arapların yanındadır. Bana göre bu durum şikayet edilse bile herhangi bir sonuç elde edilmeyecektir” diye konuştu.

KÜRT ÇİFTÇİLER ŞİKAYETÇİ

K24’e konuşan Kerküklü bir Kürt çiftçi, gözleri önünde 10 bin dönümlük buğday tarlalarının Araplar tarafından yakıldığını ve biçildiğini söyledi.

Kürt çiftçi, kendisinin de 120 dönümlük buğday tarlasının Araplar tarafından biçildiğini sözlerine ekledi.

Başka bir Kürt çiftçi de şunları dile getirdi:

“Bunlar bizim tarım arazilerimizdir. Atalarımızdan kalan bu arazilerde yıllardır emeğimiz var. Ancak buraya yerleştirilen Araplar bir gecede buğdaylarımızı çaldı. Buğdaylarımızı çalanlar Kerkük’e yerleştirilen Araplardır. Onlar işgalcidir.”

16 Ekim 2017’de Iraklı güçlerin Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeleri ele geçirmesiyle birlikte, Araplaştırma politikası başlamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.