1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Kürdistan'da 4 bin yıllık antik şehir bulundu
Kürdistan'da 4 bin yıllık antik şehir bulundu

Kürdistan'da 4 bin yıllık antik şehir bulundu

A+A-

Erbil’in kuzeyinde büyük Zap Nehri’nin kıyısında yer alan Xeraba Kelaşin, 3 bin kilometrekarelik bölgenin 2012 yılında başlayan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmalarının bu yıl sona ereceği belirtiliyor.

Bölge, terör örgütü IŞİD’in saldırıları ve siyasi bazı sorunlar yüzünden bir süre arkeologlardan uzak kaldı. Kazı işlerinde yer alan Polonya’nın Poznan şehrindeki Adam Mickiewicz Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Rafael Kolinski, keşfedilen antik şehir için “Yerleşim yerinin boyutu çok şaşırtıcı, muazzam” ifadesini kullandı.

Rafael Kolinski, "Bölgede keşfedilen daha eski yerleşimlerin boyutu bile çok küçük. Yüzölçümü olarak bir hektarı aşmaları çok nadir. Xeraba Kelaşin’nin kent merkezi olarak çağdaş yerleşim yerlerinin aynısı olduğu söylenebilir." şeklinde konuştu.

Zap Nehri’nin kuzey kıyısında yaklaşık 300 metre çapında uzanan yarım daire şeklinde düzenlenen Xeraba Kelaşin gibi büyüklükte olan yerleşim yerlerinin Ortaçağ'dan önce bölgede kurulduğu düşünülüyor.

Bölgede, çoğunlukla dekorasyon dokuları için kullanılan seramik ve pişmiş toprak pulları da dahil olmak üzere yaklaşık 12.000 eser bulundu. Arkeologlar 2018 yılına kadar bölgenin haritasını çıkarmayı planlıyor.

Kaynak:Nerina Azad

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.