1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kürdistan Sosyalist Partisi lideri Tek Türkiye'ye döndü
Kürdistan Sosyalist Partisi lideri Tek Türkiye'ye döndü

Kürdistan Sosyalist Partisi lideri Tek Türkiye'ye döndü

Kürdistan Sosyalist Partisi'nin Genel Sekreterliğini yapan ve hakkındaki davalar düşen Mesut Tek Türkiye'ye döndü.

A+A-


Yasa dışı olarak kurulan Kürdistan Sosyalist  Partisi'nin Genel Sekreterliğini yapan ve hakkındaki davalar düştüğü için  Türkiye'ye dönen Mesut Tek, Çözüm Süreci'ne ilişkin, "PKK bu süreci kendi  çıkarları açısından okudu. PKK'nin amacı, çatışmazlık ortamından yararlanarak,  kendi sistemi olan KCK sistemini oluşturmaktı" dedi.

Türkiye'de 1974 yılında yasa dışı olarak kurulan Kürdistan Sosyalist  Partisi'nin lideri Mesut Tek, hakkındaki davaların düşmesi sonucu, yaklaşık 36  yıl aradan sonra, Almanya'dan Türkiye'ye döndü.

İstanbul'dan Diyarbakır'a gelen Tek, havalimanında partililer ve  yakınları tarafından karşılandı.

Tek, Mitannia Otel'de düzenlenen basın toplantısında Kürtçe konuştu.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Tek, "Çözüm  Süreci"nin, Kürt sorunun çözümünü amaçlayan bir süreç olmadığını ileri sürdü.

"Kürt hareketinin Ak Parti düşmanlığı yapmasını doğru bulmuyorum"

Hükümetle PKK'nin beklentilerinin farklı olduğunu iddia eden Tek,  şunları dile getirdi:

"Hükümetin amacı PKK'yi silahsızlandırmak, örgüte silah bıraktırmak ve  'Kürt sorununu biz çözdük' demekti. Gördük ki bu başarılı olmadı. PKK ise bu  süreci kendi çıkarları açısından okudu. PKK'nin amacı, çatışmazlık ortamından  yararlanarak, kendi sistemi olan KCK sistemini oluşturmaktı. Bunun için ciddi  çabalar sarfetti. Hatta bazı yerlerde bunu hayata da geçirdi."

Tek, PKK'nin süreci "kendine yonttuğu" değerlendirmesinde bulunarak,  "PKK'nin dışında KCK sistemini kabul eden, bu sistemde yer alan başka bir Kürt  hareketi yok. Hiçbir Kürt hareketi, KCK sisteminin içinde yer almıyor" diye  konuştu.

"Kürt ulusal hareketinin gözü kapalı AK Parti düşmanlığı yapmasını  doğru bulmuyorum" diyen Tek, şöyle devam etti:

"Böyle davranmanın Kürtlere bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Siyasi  iktidara karşı mücadelemizi yürütürken, 'bu gitsin ama yerine kim gelsin?' diye  sormalıyız. Diyarbakır'dan Ankara'yı yönetme şansımız yok. AK Parti gidince kim  gelecek? Onun bir karşılığı olmalı. 12 yıl önce AK Parti'den daha reformist ve  daha iyi bir parti yoktu. Şimdi öyle mi, tartışılır. Ama gözü kapalı AK Parti  düşmanlığını Kürtlerin çıkarları açısından doğru bulmuyorum."

"PKK, Kürt halkı değildir"

Tek, "Çözüm Süreci'nde sadece PKK'nin muhatap alınmasını nasıl  yorumluyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Eğer bu süreçte sadece silahsızlanma konusunu ele alırsanız,  ateşkesin muhatabı PKK'dir. Çünkü PKK'den başka silahlı bir örgüt yok. Ancak amaç  Kürt sorununun çözümüyse, bunun muhatabı tüm Kürt halkıdır. PKK güçlü, tabanı  daha fazla olabilir ama PKK tek başına Kürt halkı değildir. PKK'nin dışında da  Kürt hareketleri vardır. Onların da görüşleri dikkate alınmalıdır."

Tek, çatışma olaylarının PKK tarafından kırsaldan şehirlere taşınmasına  ilişkin, "Barış taleplerimizde ısrar etmemiz, kararlı duruş sergilememiz  gerekiyor. Eğer böyle yaparsak, sadece açıklamalarda değil, pratikte de bu  talebimiz gösterilirse bu ülkeye barışı getiririz. Yeter ki barış isteyenler  alana insinler. Sadece açıklamalarla yetinmeyelim. Barış yürüyüşleri yapalım.  Ancak böyle barışı sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

Toplantıya, Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Fehmi  Demir, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş  ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik de katıldı.

 

Milliyet

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.