1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Kürdistan Parlamentosu’ndan ibadi’ye eleştiri
Kürdistan Parlamentosu’ndan ibadi’ye eleştiri

Kürdistan Parlamentosu’ndan ibadi’ye eleştiri

A+A-

 

Kürdistan Parlamentosu’ndan Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin açıklamalarına eleştiri geldi.

 

Kürdistan Parlamentosu’ndan bugün yapılan açıklamada, Haydar İbadi’nin Bağdat’ta düzenlediği haftalık basın toplantısında sarf ettiği sözler eleştirildi.

 

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 

“Haydar İbadi’nin yaptığı açıklamaların bir bölümünde tehdit dilini kullanması, tek taraflı adım atıldığını gösterir. Irak Hükümeti’nin asıl niyeti konusunda şüphelerimiz var. Kürdistan Parlamentosu olarak görüşmelerin geçiktirilmemesi konusunda sürekli uyarıda bulunduk.

 

Irak Hükümeti’nin Kürdistan Bölgesi’ne karşı şiddet dilini kullanması, mevcut durumu çözmez ve bu anayasaya da aykırıdır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak anayasası çerçevesinde sorunların çözülmesini gerektiğini açıkladı.

 

Parlamento olarak da 13 Kasım’da yaptığımız açıklamada, görüşmelerin en kısa zamanda yapılması gerektiğini söyledik. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin, Kürdistan halkının çıkarları ve sorunların çözümü konusundaki çabalarını destekliyoruz. Sorunlar, anayasa çerçevesinde ortak bir anlayış ve dostane bir şekilde çözülmelidir.

 

Irak Hükümeti ise, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin yaptığı olumlu açıklamalar karşısında açık bir şekilde tavrını belirtmiştir. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin yaptığı olumlu açıklamalara uluslararası topluluklar da destek vermiştir.

 

Açıklama, diyalog kapısının açılarak, hukukun üstünlüğü ve anayasanın korunmasını amaçlamıştır. Kürdistan halkının meşru hakları, Irak anayasasında açık bir şekilde yer almıştır. Haklarımızı savunup, koruyacağız. İki taraf arasında geçmişte imzalanan anlaşmaların genel anlamda verimli olması gerekiyor.

 

Irak Hükümeti, anayasa çerçevesinde görüşmeyi kabul etmez ise, Irak’taki Kürt temsilcilerin siyasi süreçten çekilmesi seçeneğini ele alacağız. Parlamento olarak da bunu oy çokluğuyla destekleyeceğiz.”

 

 

rudaw

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.