1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kürdistan Güvenlik Konseyi: İşgal ettiğiniz bölgelerden çekilin
Kürdistan Güvenlik Konseyi: İşgal ettiğiniz bölgelerden çekilin

Kürdistan Güvenlik Konseyi: İşgal ettiğiniz bölgelerden çekilin

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, Bağdat yönetiminden şiddet olaylarına son vererek, tüm güçlerini “işgal” ettikleri bölgelerden geri çekmesini istedi.

A+A-

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, Irak ve Heşdi Şabi’nin dün Erbil’e 45 kilometre uzaklıktaki Pırde’ye (Altınköprü) saldırmasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Erbil’in Heşdi Şabi’nin Kuştepe ilçesine girmeye çalıştığını ancak peşmergenin buna izin vermediği” belirtildi.

Güvenlik Konseyi ayrıca uluslararası topluluklara da Irak’ın saldırılarına müdahele etmesini için çağrıda bulundu.

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Irak askerleri ve Heşdi Şabi güçleri, İran’ın desteği ve ABD’nin silahlarıyla Kerkük-Erbil karayolundaki Pırde’de Peşmerge Güçleri’ne saldırdı. Söz konusu saldırının amacı Erbil’in güneyindeki Kuştepe’ye girmekti. Ancak peşmerge saldırıyı geri püskürttü.

IŞİD’le savaşta Irak’a verilen silahlar şu anda Heşdi Şabi güçleri tarafından Kürdistan halkına karşı kullanıyor. Heşdi Şabi güçleri’nin 16 Ekim’de yaptığı saldırılarla en az 100 binden fazla kişi Erbil ve Süleymaniye’ye göç etmek zorunda kaldı.

Heşdi Şabi, Kerkük, Tuzhurmatu ve Hanekin’de Kürt ve Türkmenlere ait yüzlerce eve el koyarak yağmaladı. Hanekin’de Kürtlere ait bölgelerde Heşdi Şabi mensuplarının bulunmasına karşı çıkan sivillere ateş açıldı. Bazı siviller öldü, birçoğu da yaralandı.

Elimizdeki bilgilere göre, İran’nın desteğiyle peşmergeye karşı kullanılan bu güçler, Esaybi Ehli Haq, Bedir Tugayları, Ketaibi Hizbullah, Abbas Tümeni, Ali Ekber Tugayı, Serayi Horan ve İmam Ali güçleridir.

Uluslararası topluluklar, Irak ve komşu ülkeler Kürdistan’a yapılan bu saldırılar karşısında sessiz. Halkın korunması için kurulan ordu bugün Kürdista halkına karşı kullanılıyor. Irak’ın saldırıları bu ülkeyle birlikte yaşama konusundaki korkuyu ortaya koymuştur.

Uluslararası toplulukların Irak’ın saldırılarına karşı tavır alması gerekiyor. Irak yönetimi de, Kürdistan halkına karşı uyguladığı şiddete son vererek, işgal ettikleri bölgelerden geri çıkmalıdır.”

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.