1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payı %14 olarak değiştirildi
Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payı %14 olarak değiştirildi

Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payı %14 olarak değiştirildi

Uzun süren tartışmaların ardından Irak 2019 Bütçe Yasa Tasarısında Kürdistan Bölgesi’nin payı %14 olarak belirlendi. Maliye Komisyonu’ndaki Kürt üyeler ise bu oranı %17’ye çıkarmak için çalıştıklarını belirtiyor.

A+A-

 

Irak hükümeti ile parlamento arasında gidip geldikten sonra bazı bölümleri düzenlenen 2019 Bütçe Yasa Tasarısında kentlere ödenen ödenek payı ile Kürdistan Bölgesi’ne düşen payda değişikliğe gidildi.

 

Karalama aşamasında %12.7 olarak berlirlenen Kürdistan Bölgesi’nin payı %14’e çıkarıldı.  

 

Rûdaw’a konuşan Maliye Komisyonu üyesi Ahmed Sefar, “Güzel haberler bekliyoruz. Düzeltilmesini beklediğimiz husularda büyük oranda düzenleme gerçekleştirildi. Elbette Kürdistan’ın payını %12.7 olarak kabul edemezdik. Şimdi bu düzeltmeyle berebar peşmerge, şehit ve enfal aileleri ile siyasi tutsakların bütçe payı hakkında da taleplerimiz olacak” dedi.

 

Kürtler gibi Sunniler de bütçede kendilerine ayrılan payı yetersiz buluyor. Sunnilerin gerekçesi ise savaş nedeniyle yıkılan bölgelerin inşasına ayrılan payın az olması.

 

Şiiler ise özellikle Irak’ın güneyindeki kentlerde iş imkanı sağlamak ve hizmet projelerinin uygulanması için bütçeden ekstra pay ayırılmasını talep ediyor.

 

Dunyad Partisi Vekili Adnan Esedi bu konuda, “Yeni hükümetin planı eski hükümetinkinden farklı. Yeni hükümet Maliye Komisyonu’na yerleştirdiği üyelerle konuya el koyduğunu gösteriyor. Komisyon, tasarının bir daha hükümete geri dönüp birkaç ay daha gecikmesini istemiyor” dedi.

 

Irak 2019 bütçesinde gelir 105 trilyon dinar, gider ise 132 trilyon dinar olarak belirlenmiş. Bütçe açığı 27 trilyon dinar olarak hesaplanan tasarıda petrolün varil fiyatı ise 56 dolar olarak hesaplanmış.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.