1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Kürdistan Bölgesi'nden ABD'nin İnsan Hakları Raporu'na yanıt
Kürdistan Bölgesi'nden ABD'nin İnsan Hakları Raporu'na yanıt

Kürdistan Bölgesi'nden ABD'nin İnsan Hakları Raporu'na yanıt

A+A-

 Kürdistan Bölgesi Hükümeti Uluslararası Raporları Yanıtlama Ofisi Sorumlusu Dindar Zebari, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı rapora ilişkin, "Kürdistan Bölgesi'nde hiç bir siyasi cezaevi yok ve hiç bir siyasi tutuklu yok" yanıtını verdi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı yayımladığı 2018 İnsan Hakları Raporu'nda, “Kürdistan Bölgesi'ndeki asayiş merkezlerinde zaman zaman yetişkin ve gençlerin aynı ortamda bulundurulduğu belirtilerek, siyasi tutukluların gizli siyasi cezaevlerinde olduğu” öne sürülmüştü.

 

Raporda, “rastgele gözaltına alınan çocuklara itiraflarda bulunması için işkence edildiği” de iddia edildi.

 

Söz konusu rapora cevap veren Zebari, "Evet, cezaevlerimizde IŞİD mensubu kadın ve çocuklar vardı. Bir kısmının cezası kesinleşti, bir kısmı farklı suçlamalardan dolayı araştırılıyor. Bir kısmı Irak hükümetine teslim edildi, başka bir kısmı da serbest bırakıldı" dedi.

 

Cezaevlerinde hiç bir siyasi tutsağın olmadığını vurgulayan Zebari, "Beş altı yıl önce ABD Dışişleri Bakanlığı yine gizli siyasi cezaevlerinden bahsetmişti. Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak tekrarlıyoruz. Kürdistan Bölgesi'nde hiç bir gizli cezaevi yok, hiç bir siyasi tutsak yok" ifadelerini kullandı.

 

İşkence iddialarına ilişkin ise Zebari, şunları söyledi:

 

“Bu suçlamaya cevabımız nettir; Eğer soruşturma sırasında bir kişi veya taraf işkenceye uğramış ise, bu gibi özel durumlar için savcı ve özel mahkeme var, buraya başvurulması gerekiyor.”

 

Bu arada,  “Rûdaw ve bazı haber kanallarına ayrıcalıklar tanındığı” iddia edilen rapora Rûdaw Medya Grubu tarafından yanıt verildi.

 

Rûdaw söz konusu iddiaya, "Rûdaw Medya Grubu, Kürdistan Bölgesi'ndeki hiç bir yer arasında ayırım yapmıyor, tüm yerleri aynı görüyor ve her konu, sorun ve alanda bilgi edinmek için çalışıyor" yanıtını verdi.

 

Raporda ayrıca, Kürdistan Bölgesi'nde olumlu yönlerin olduğu kaydedilerek, büyük şehirlerdeki cezaevlerinin iyi yönetildiği, özellikle insan hakları ile ilgili uluslararası kurumlara izin verildiği, Kürdistan Bölgesi yasalarının yanlış tutuklamaları telafi ettiği vurgulanıyor.

 

Raporun bir diğer bölümünde, geçtiğimiz Ağustos ayına kadar Neçirvan Barzani tarafından kurulan Ezidi Kürtleri Kurtarma Ofisi'nin Ezidi Kürtleri’ni IŞİD'den kurtarmak için 10 milyon dolar harcadığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.