1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Kürdistan Bölgesi’nde işkence iddialarına yanıt
Kürdistan Bölgesi’nde işkence iddialarına yanıt

Kürdistan Bölgesi’nde işkence iddialarına yanıt

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi Başkanı Dindar Zebari, Uluslararası Af Örgütü’nün Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda “işkence” olaylarının tespit edildiğine ilişkin raporunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

A+A-

 

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan Bölgesi hükümetini IŞİD şüphelilerine adil davranmamakla suçladı.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi Başkanı Dindar Zebari, Kürdistan Bölgesi’ndeki hapishane ve mülteci kamplarının, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütler tarafından denetlenmesi için açık olduğunu vurgulayarak, “Kürdistan Bölgesi’nde mahkeme kararı olmadan hiç kimsenin yakalanmadığını” söyledi.

Amnesty’den yapılan yazılı açıklamada, Irak'ta binlerce yerinden edilmiş kişinin, halihazırda IŞİD ile bağlantılı olduğu düşünülerek keyfi gözaltı, zorla kaybetme ve haksız yargılamalara maruz kaldığı belirtildi.

IŞİD mensuplarının kamplarda barındırılmadığının altını çizen Zebari, şunları kaydetti:

“Uluslararası Af Örgütü, Kürdistan Bölgesi’ne soru yönelttiğinde aldığı yanıtlara da raporlarında yer verse keşke. Suçlamaları da çok genel buluyoruz. Kürdistan Bölgesi’nde 2 milyon mülteci, yaklaşık 40 kamp var. Ayrıca 35 uluslararası kuruluş mülteci konusunda çalışıyor ve Kürdistan Bölgesi’nin mülteci dosyasında ne kadar başarılı olduğunun birebir şahitirler. BM Genel Sekreterinin de bu konuda teşekkürü var. Bize yöneltilen suçlamalara şöyle yanıt vermek istiyoruz; Kürdistan Bölgesi mülteci politikasında 90’lı yıllardan bu yana prensip olarak mültecileri zorla göndermeye karşı. İnsanların tercihi doğrultusunda geri dönmelerinden yanayız. 18 yaşın altındaki tutuklulara ilişkin yöneltilen soruya gelince; Kürdistan kamplarında tutulan IŞİD mensubu bulunmamaktadır. 2016’dan şu ana kadar IŞİD oldukları tespit edilen şahıslar tutuklandılar. Çünkü kamplarda masum ve günahsız insanlarla bir arada yaşamaları doğru değildir.”

IŞİD üyesi veya yakını oldukları tespit edilen şahsılarla yasalar çerçevesinde muamele edildiğinin altını çizen Zebari, bu kapsamda hazırlanan raporları Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere diğer uluslararası kuruluşlara gönderdiklerini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü’nün kamplarda mültecilere işkence yapıldığı iddiasına da yanıt veren Zebari, “Kürdistan Bölgesi’nde yasa var, mahkeme ve savcılık var. İşkence gören şahıs hastanelerde rapor alabilir suç duyurusunda bulunabilir. Böyle bir bilgi ve suç duyurusu ne zaman Uluslararası Af Örgütü eline ulaştı? Binlerce uluslararası kuruluş var, BM ve konsolosluklar var. Genç birinin işkence edildiğini bunu Uluslararası Af Örgütü’nün bilip bizim haberimiz olmamasına hayret ediyoruz” diye konuştu.

IŞİD’in birçok bölgede yenilgiye uğramasıyla teslim olan IŞİD üyeleriyle yakınlarının bir kısmı Kürdistan Bölgesi’ne sığındı.

Kürdistan’a sığınan göçzedelerin içine IŞİD mensuplarının da sızdığını ve yakalananların da savaş cephelerinde olduklarını itiraf ettiklerini, bu kapsamda yasal prosedürün işlediğini dile getiren Zebari, Kürdistan Bölgesi’nde bu kişilere karşı terörle mücadele yasasının uygulandığının altını çizdi.

Amnesty roporu

Uluslararası Af Örgütü, Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan Bölgesi’nde IŞİD şüphelilerine adil davranmamakla suçladı.

Örgüt tarafından yapılan yazılı açıklamada, Irak'ta binlerce yerinden edilmiş kişinin, halihazırda IŞİD ile bağlantılı olduğu düşünülerek keyfi gözaltı, zorla kaybetme ve haksız yargılamalara maruz kaldığını iddia etti.

Yerinden edilmiş bu kişilerin güvenli, onurlu ve sürdürülebilir dönüşlerinin önünde engeller olduğu kaydedilen açıklamada, Iraklı yetkililerin sığınmacı kamplarının kapatılması yönündeki adımıyla bu kişilerin daha yüksek risk altında olacağı vurgulandı.

Açıklamada, Irak merkezi hükümeti yetkilileri ve Kürdistan Bölgesi’nin IŞİD ile bağları olduğu düşünülen, yerlerinden edilmiş bu kişileri damgalamaya devam ettiğine iddia edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.