1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi'nden düşen helikoptere yönelik açıklama
Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi'nden düşen helikoptere yönelik açıklama

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi'nden düşen helikoptere yönelik açıklama

A+A-

Açıklamada, “Kürdistan Anti Terör Birimi’nden olaya ilişkin yapılan ilk açıklamada, bir helikopterin düştüğü ve PKK’li oldukları belirlenen bazı kişilerin yaşamını yitirdiği belirtilmiştir” denildi.

17 Mart’ta ise Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG), iki helikopterin düştüğünü, 9 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladığı hatırlatılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nin şu ana kadar bir helikopterin düştüğünü ve 7 kişinin yaşamını yitirdiğini doğrulayabildiği ifade edildi.

Açıklamanın devamında, “Söz konusu helikopterler, Bölge’nin resmi kurumlarını bilgilendirmeksizin Rojava ile Süleymaniye arasında uçuyordu” denildi.

“Süleymaniye’deki bir taraf, gizli ve gayriresmi bir şekilde DSG ile PKK ilişkilerinde aracılık yapmış ve birçok kez farklı yardımlarda bulunmuştur” denilen açıklamada, Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nin, Uluslararası Koalisyon ve Irak hükümetinden, söz konusu helikopterlerin hangi izinler Kürdistan Bölgesi üzerinde uçtuğunu ve bu yasa dışı durumdan kimin sorumlu olduğunu açıklamasını istedi.

Ne Olmuştu?

15 Mart akşam saat 20.40 sıralarında Duhok’un Çemanke nahiyesine bağlı Berkiyat köyünde bir helikopterin düştüğü açıklanmıştı.

Kürdistan Anti Terör Birimi yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi yetkililerinin, Irak hükümeti, Uluslararası Koalisyon ve Türkiye hükümetiyle iletişime geçtiğini ancak helikopterin kendilerine ait olmadığına dair yanıt aldıklarını duyurmuştu.

Yapılan ilk incelemelerde helikopterin Eurocopter AS350 tipi olduğu ve içinde bulunan kişilerin tamamının hayatını kaybettiğinin tespit edilmişti.

Helikopterdeki kişilerin PKK mensupları olduğu belirtilmişti.

Dsg’nin Açıklaması

DSG ise yaptığı açıklamada, “15 Mart 2023 akşamı savaşçılarımızı taşıyan iki helikopter Süleymaniye’ye geçtiği sırada kötü hava koşulları nedeniyle düştü. Anti Terör Birlikleri komutanı Şervan Kobani öncülüğünde olan 9 savaşçımız şehit düştü” bilgisini paylaştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.