1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani başkanlık yemini etti
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani başkanlık yemini etti

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani başkanlık yemini etti

A+A-

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan İdris Barzani düzenlenen tören ile başkanlık yemini etti.

Neçirvan Barzani, bugün başkent Erbil’in Saad Abdullah Konferans Salonu’nda çok sayıda önemli ismin katılımıyla düzenlenen törende yemin ederek Kürdistan Bölgesi Başkanlığı görevine başladı.

28 Mayıs’ta Kürdistan Parlamentosu’nda yapılan oylamada 81 oyun 68’ini alan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı seçilmişti.

Neçirvan İdris Barzani kimdir?

Kürt ulusal lideri ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK) Kurucusu Mele Mistefa Barzani’nin torunu olan Neçirvan Barzani, 1966 yılında Barzani köyünde dünyaya geldi. PDK’nin öncülerinden olan, yaşamını Kürt milletinin hak mücadelesine adayan İdris Barzani’nin oğludur.

Neçirvan Barzani, 1975 yılında ailesiyle birlikte onbinlerce Kürt gibi Irak Baas rejiminin zulmü karşısında İran’a geçti. Kürt siyasi mücadelesinde aktif şekilde yer alarak, PDK içinde hızla yükselmeyi başardı.

1989 yılında PDK’nin 10’uncu Kongresi’nde parti yönetimine seçildi. Takip eden kongrelerde tekrar seçildi. 1996 yılında Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 1999 yılında Başbakan seçildi.

2006-2009 yılları arasında iki hükümet kabinesinin de başında yer aldı. 2012’den 2014’e kadar görev yapan 7’nci kabinede de Başbakan olarak görev yaptı. Bu süre zarfında Kürdistan Bölgesi’nde önemli stratejilerin hayata geçirilmesini sağladı.

Başbakanlık görevinin yanı sıra, PDK Genel Başkan Yardımcısı olarak da görev yaptı.

Nebile Barzani ile evli olan Neçirvan Barzani, 3’ü erkek 2’si kız 5 çocuk babasıdır. Anadili Kürtçe’nin yanı sıra Farsça, İngilizce ve Arapça bilmektedir. Kürt ve Fars edebiyatı ile şiire ilgi duymaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.