1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. Kürdistan Bölgesi, Bağdat'ın petrol konusundaki talebini reddetti
Kürdistan Bölgesi, Bağdat'ın petrol konusundaki talebini reddetti

Kürdistan Bölgesi, Bağdat'ın petrol konusundaki talebini reddetti

A+A-

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Bağdat’taki heyeti Irak hükümetinin petrolün tamamının teslim edilmesine ilişkin öneriyi reddettiği bildirildi.

K24’ün konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberine göre; Bağdat’taki Kürdistan Bölgesi Hükümet heyetinin, Bağdat’ta petrol konusunda getirdiği öneriyi kabul ettiğine dair iddiaların doğru olmadığını, Irajk Hükümetinin önerisinin Anayasaya aykırı olduğu için reddettiğini söyledi.

Adını açıklamayan kaynak, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, daha önce de  250 bin varil petrolün gelirinin teslim edilmesine ilişkin varılan anlaşmaya bağlı kalacağını bildirmiştir” ifadelerini kullandı.

Bir süre önce Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Irak hükümetinin petrol konusundaki önerisini reddettiklerini açıkladı.

Bakanlık yaptığı açıklamada şunları belirtti:  “Irak, merkezi değil federal bir devlettir. Iraklıların oylarıyla kabul edilen Anayasaya göre Kürdistan Bölgesi’nin petrolünü satma hakkı bulunmaktadır.

Bu nedenle, Irak’ın Kürdistan Bölgesi petrol dosyasını teslim etmesi talebi meşru değildir. Ancak hükümet olarak günlük 250 bin varil petrol gelirini Irak hükümetine teslim etmeye, bunun karşılığında Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik haklarının verilmesi konusunda anlaşmaya hazır olduğumuzu kendilerine ilettik. Biz her zaman aramızdaki sorunların anayasal çerçevede çözülmesine, Irak vatandaşlarının çıkarına bir ortak bir anlaşmaya  hazırız.”

24 Ocak tarihinde Kürdistan Bölgesi Hükümetinin müzakere heyeti Bağdat’a giderek Irak hükümet yetkilileri ve Maliye Komisyonu ile Irak 2021 yılı bütçe yasa tasarısında Kürdistan Bölgesi’nin payın müzakere etmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.