1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kurbanlık fiyatlarında yüzde 150 artış
Kurbanlık fiyatlarında yüzde 150 artış

Kurbanlık fiyatlarında yüzde 150 artış

A+A-

Ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken artan enflasyon, değer kaybeden TL ile zam yağmuru sürüyor. Seçimin ikinci turu için son viraja girilirken, uzmanlar mevcut sistem devamı durumunda zamların katlanarak artacağını belirtiyor. Kurban Bayramı’na bir aydan biraz fazla zaman kala kurbanlık fiyatları fiyatlarına yüzde 150 zam gelirken bir kötü haber de akaryakıt piyasasından geldi. Sektör kaynakları iki gün önce zam gelen benzine yine zam beklendiğini duyurdu.

Son yıllarda uygulanan ekonomi politikaları enflasyonu artmasına, TL’nin rekor değer kaybetmesine ve ekonomik krizin yaşanmasına neden oluyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur için geri sayım başlarken, uzmanlar sandıktan sonra mevcut politikalarda ısrar edilmesi halinde ekonomik krizin derinleşmesine ve zamların katlanarak artacağını belirtiyor. Seçim öncesi durmayan zamlara yenileri eklendi. Kurban Bayramı yaklaşırken, canlı kurbanlık fiyatlarında bir önceki seneye göre 100 bin liraya varan artış yaşandı. Geçen yıl 65 TL olan canlı kurbanlığın kilogramı bu sene 165 TL oldu. 300 kiloluk bir dana 50 bin TL’den, 850 kiloluk bir dana ise 150 bin TL’den satılıyor. Bu sene 150 bin TL’den satılan dana, geçen yıl 46 bin TL’den satılıyordu. Kurban Bayramı’na 1 ay gibi bir süre kaldı. “Kurbanlıkların fiyatı bu sene ne kadar olacak?” sorusunu netlik kazanmaya başladı. Geçen sene 65 TL olan canlı kurbanlığın kilogramı bu sene 165 TL oldu. 165 TL aslında canlı hayvan kilogramını tarif ediyor. Hayvan kesildiğinde yüzde 45 fire veriyor yani elimizde kalan etin fiyatın 300 TL’ye gelecek. 300 kiloluk bir dana 50 bin TL’den, 850 kiloluk bir dana ise 150 bin TL’den satılıyor. Bu sene 150 bin TL’den satılan dana, geçen yıl 46 bin TL’den satılıyordu.

Show Haber’den Emre Kol’un haberine göre; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı vekaletle kurban ücretleri de geçen yıla göre yüzde 164 arttı. Yurt içi vekaletle kesim ücreti 5 bin 950, Yurt dışı vekaletle kesim fiyatı ise 2 bin 750 TL olarak belirlendi. Ankara Kırmızı Et Birliği Başkanı Sedat Akbulut, “Geçen yıla göre kurbanlık satış fiyatları yüzde 150 oranında arttı. Geçen sene canlı kurbanlığın kilogramı 65 TL civarındaydı. Bu sene ortalama 165 TL diyebiliriz. Canlı hayvan materyalindeki azalmadan ötürü fiyat artışları, geçen seneye göre kurbancılarımızın maliyeti yüzde 140 civarında arttı” dedi.

BENZİNİN FİYATI ÜÇ GÜNDE İKİ DEFA ZAMLANDI

Petrol fiyatları ve döviz kurundaki değişim, akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bu geceden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatının 75 kuruş artması bekleniyor. Benzine iki gün önce de 76 kuruş zam gelmişti. Motorinde ise bu gece fiyat değişimi beklenmiyor. Bu geceki zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 21,32 TL’ye, Ankara’da 21,67 TL’ye, İzmir’de 21,66 TL’ye yükselecek. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 19,34 TL, Ankara’da 19,70 TL, İzmir’de 19,80 TL seviyesinde bulunuyor. Fiyatlar, rafineri uzaklığı ve kâr marjına göre iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.

DİYANET’İN VEKALET ÜCRETLERİ YÜZDE 164 YÜKSELDİ

Kurban vekalet ücretleri 2023 Diyanet İşleri Başkanı Erbaş tarafından açıklandı. Bu sene haziran ayında idrak edilecek olan bayramda, kurbanlık hayvanı kesme yetkinliğine sahip olmayan bireylerin, kesme yetisine sahip olan birisine bu hakkı tanımasına adına vereceği vekâlet ücreti yurt içi ve yurt dışı olarak ayrı ayrı belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı vekaletle kurban ücretleri de geçen yıla göre yüzde 164 arttı. Yurt içi vekaletle kesim ücreti 5 bin 950, Yurt dışı vekaletle kesim fiyatı ise 2 bin 750 TL olarak belirlendi.

Kaynak:KARAR

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.