1. HABERLER

  2. MAARİF

  3. Kur’an’da Maad (Diriliş)/Maarif
Kur’an’da Maad (Diriliş)/Maarif

Kur’an’da Maad (Diriliş)/Maarif

A+A-

 

 

Soru: Kur’an-ı Kerim’in, dirilişin mümkün olmasına dair sunduğu deliller nelerdir?


 

 

Cevap: Kur’an-ı Kerim, birçok delil sunarak ve bazı açık konulara işaret ederek, maadın (dirilişin) gerçekleşeceğini belirtiyor ve buna önce ilk yaratılışı, ikinci olarak Allah u Teala’nın sınırsız gücünü, üçüncüsü ceninin gelişimini ve dördüncüsü olarak kuruyan bitki örtüsünün yeninden hayat bulmasını delil olarak sunuyor

A) Dirilişin mümkün olmasına neden olarak ‘ilk yaratılış’: Kur’an’ın bu konudaki mantığını özetlersek, şöyle diyebiliriz: Bir iş bir kere yapılabiliyorsa bu, onun ikinci kez mümkün olduğuna delalet eder. Var olmayan insan var olmuştur. Hal böyleyken insanın yeniden dirilişi neden onun ilk yaratılışından daha zor olsun ki? Allah ilk defa insanı ilk örnek ve tasarım olmadan yarattığı gibi, bir kez daha önceki örnek ve tasarım üzerine ona yeniden hayat verir. Kur’an şöyle buyurmuştur:

“Ve bize bir örnek getirmede ve yaratılışını da unutmada, çürüyüp dağılmış kemikleri kim diriltir demede.”(Yasin:78)

Yine şöyle buyurmuştur: “Yaratmaya başlayan O’dur. Sonra onu çevirip yeniden yapar. Bu, O’na daha kolaydır.”(Rum:27)

“Ya Biz artık birinci yaratış ile yorulu mu verdik? Doğrusu, onlar yeni bir yaratılıştan şüphe içindedirler.” (Kaf:15) diye buyurmuş.

“Bundan önce sizi nasıl O yarattıysa, sonunda yine O’na döneceksiniz.” (A’raf: 29) diye buyurmaktadır. Bu ayet apaçık diriliş ve maaddan bahsetmektedir.(1)

B) Allah’ın sınırsız gücü: İnsan çoğunlukla kendi sınırlı ve önemsiz gücünü yargılarında bir ölçüt gibi kullanıyor ve her nerede yapamayacağı bir işle karşılaşırsa, o işin yapılamayacağını sanıyor. Maad konusunda da böyledir. Bunun için Kur’an, Allah’ın sınırsız gücüne bakarak maadın mümkün ve kolay bir iş olduğunu belirtiyor. Kur’an şöyle buyurmuştur:

“Gökleri ve yeri yaratan ve de onları yaratmaktan yorulmayan Allah’ın, ölüleri diriltmeye de gücünün yeteceğini düşünmezler mi? Evet O, herşeye gücü yetendir!” (Ahkaf: 33)

Bu hususta çok sayıda ayet mevcuttur.

C) Ceninin evrimi ve değişimi: Kur’an, ceninin ufacık bir damla sudan kamil bir insana dönüşmesi sürecine değinerek, dirilişin mümkün olabilen bir iş olduğunu söylüyor:

“Ey insanlar! Eğer öldükten sonra diriltilmekten şüphede iseniz, şunu bilin ki, sizi biz topraktan yarattık. Bir daha düşünün, size kudretimizi göstermek için, spermden, yumurtadan ana rahmiyle bağ kurarak rahim duvarına yerleşen döllenmiş yumurtaya, döllenmiş yumurtayı, oluşumu tamamlanmış ve oluşumu tamamlanmamış embriyoya dönüştürdük. Sünnetimizin, düzenimizin yasaları içinde, irademizin tecellisine uygun olanları belirlenmiş bir süreye kadar rahimlerde tutarız, sonra sizi bir bebek olarak dışarı çıkarırız. Sonra olgunluk çağına, güçlü çağına ulaşırsınız. İçinizden kimi o çağlarda vefat eder. Sen ölümden sonraki dirilişten şüphede isen, bir daha düşün- Bu böyledir; çünkü Allah, hakkın kendisidir, O ölüleri diriltir ve O herşeye güç yetirir.” (Hacc:5- 6)

D) Yeryüzünün dirilmesi: Kur’an-ı Kerim’e göre, yeryüzünün her yıl kışta ölüp baharda yeniden dirilmesi gibi, ölü insanlar da dirilişin baharında yeniden dirilecekler ve bu imkansız değildir.

“Rüzgarları gönderip de bulutları yürüten Allah’tır. Biz bulutları ölü bir yere sürüp, onunla toprağı ölümünden sonra diriltiriz. İnsanları diriltmek de böyledir.” (Fatır:9)

Yeryüzünün yeni hayatının durumuyla ilgili izahat verdikten sonra Kıyamet’in de böyle olduğun belirtiyor ve şöyle buyuruyor:

“İşte ölüleri de diriltip kabirlerinden böyle çıkaracağız biz. Gerek ki bunları iyi düşünüp ibret alasınız.” (A’raf:57)

♦  Ufkumuz maarif grubu tarafından tedvin edilmiştir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.