1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Küçük bedenlerin büyük yaşam kavgası
Küçük bedenlerin büyük yaşam kavgası

Küçük bedenlerin büyük yaşam kavgası

Yaşıtlarının sokaklarda oyunlar oynadığı, okula gittiği yaşlarda, birçok çocuk aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla çalışmak zorunda kalıyor.

A+A-

Dünyada her 5 çocuktan biri oyun parklarında ve okullarda olması gerekirken, çalışmak zorunda kalıyor. Dünyada artan ekonomik krizle birlikte artan çocuk işçiliği, çocukları günden güne daha ağır işlerde çalışmaya zorluyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü'nün (DİSK-AR), 2013 yılında çocuk işçiliğine ilişkin hazırladığı rapora göre, dünya genelinde 306 milyon çocuk işçi bulunuyor. Bu rakama göre, her 5 çocuktan biri çalışıyor ve bu durum 1999 yılına göre, yüzde 41'den yüzde 56'ya çıkmış durumda. Türkiye'de hem okula giden, hem de çalışan çocukların sayısının yüzde 64 oranında arttığının belirtildiği rapora göre, 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle de birçok çocuğun okulu bırakarak çalışma yaşamına adım attığı belirtiliyor. Raporda özellikle son yıllarda ağır içlerde çalışan çocukların sayısındaki artış belirtilirken, geçtiğimiz günlerde yaşanan göçükle gündeme gelen ve 3 işçinin hayatını kaybettiği Araköy'de bulunan maden ocağında da çocuk işçiler çalıştırılıyor. 


'Ekmek paramızı kazanmak için çalışıyoruz'

Alınmayan iş güvenliği nedeniyle 3 işçinin yaşamına mal olan maden ocağında çocukların çalışması yeni dramlara davetiye çıkartıyor. 3 işçinin göçük altında kaldığı maden ocağında Fırat Erener (15) ve Murat Başçı (14) isimli çocuklar da çalışıyor. Yetişkinlerin bile zorlandığı bu işte çalışan çocuklar, ekmek paralarını kazanmak amacıyla bu ocakta çalıştıklarını ifade ediyor. Ocakta çalışan Fırat Erener isimli çocuk işçi, "Ben de bu ocaklarda çalışıyorum. Ekmeğimi kazanmak için buradayım. Sekizinci sınıfa kadar okudum ve okulu bıraktım" diyor. Ekmeğini kazanmak için bu zor koşullarda aylık 500 TL'ye çalıştığını ifade eden Erener, her sabah 6.00'da işbaşı yapıp, maden ocağına iniyor.

'Babamın sigortasına kayıtlı çalışıyorum'

Murat Başçı isimli diğer çocuk işçi ise, "Ben de saat 6 gibi işe geliyorum. Ama bizim çalıştığımız yer burası kadar tehlikeli değil" diyor. Babasının sigortasına kayıtlı olduğunu söyleyen Başçı, "Yaşım küçük olduğundan ayda 300 TL alıyorum. Sabah saat altıda iş başı yapıyoruz, akşam saat beş buçukta da paydos ediyoruz" diyor. DİHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.