1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kralın kardeşlerine darbe çağrısı: Selman'ı devirin
Kralın kardeşlerine darbe çağrısı: Selman'ı devirin

Kralın kardeşlerine darbe çağrısı: Selman'ı devirin

Suudi Arabistan darbe girişimi iddialarıyla çalkalanırken bu kez muhalif Prens Halid bin Ferhan'ın kurucu kralın iki oğluna çağrısı patlak verdi: ''Selman'ın akıldışı, dengesiz ve ahmak yönetimi geri dönüşü olmayan noktayı da geçti.

A+A-

 

Katar bağlantılı haber portalı Middle East Eye'a (MEE) konuşan muhalif Suudi Prens Halid bin Ferhan, Prens Ahmed bin Abdülaziz ile Prens Mukrin bin Abdülaziz'e darbe çağrısı yaptı.

 

2013'te Almanya'dan siyasi iltica almış olan Halid, tahtta Kral Selman otursa da oğlu Muhammed bin Selman'ın (MbS) hızla yükselip herkesin dizginlerini eline geçirdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

''Kral Selman'ın sağlığı yerinde olsaydı, işler bu noktaya gelmezdi. Kamu politikasına baktığımızda Kral Selman'ın siyasi sahnede ve ekranlarda tümüyle namevcut olduğunu göruyoruz.''

Muhalif prens, bu durum karşısında 'Ahmed ile Mukrin'in saflarını birleştirmeleri halinde kraliyet ailesi, güvenlik servisleri ve ordu üyelerinin yüzde 99'unun onların arkasında duracağını' savundu.

Ahmed ile Mukrin, Suudi Arabistan'ın kurucu kralı olan Abdülaziz el Suud'un oğullarından. 2000'lerin başında tahtın olası varisleri arasında ikisinin de adı geçiyordu. İlkin Ahmed'i Mukrin ekarte etti, ama o da 1. Veliahtlıktan alındı.

2017'de ise Kral Selman'ın 33 yaşındaki oğlu MbS herkesi ekarte edip 1. Veliaht oldu ve dizginleri ele geçirdi. Bu kararla veliahtlık, ilk kez ülkenin kurucusu Kral Abdülaziz'in oğullarından torunlarına geçti.

''Abdülaziz'in oğulları olan amcalarım Ahmed ve Mukrin'e işlerin daha iyi yönde değişmesi için bir şeyler yapmaları çağrısında bulunuyorum'' diyen Halid, Kral Selman'ın hayatta kalan az sayıda ağabeyinden Memduh bin Abdülaziz'in son açıklamalarının kraliyet ailesi çapında gareze işaret ettiğini söyleyerek şöyle devam etti:

''Kraliyet ailesi içinde çok fazla öfke birikti. Bu istihbarat üzerinden çağrı yaptığım Ahmed ve Mukrin çok iyi eğitimlidir ve doğru yönde değişimi gerçekleştirebilirler. Diyebilirim ki hepimiz onların arkasındayız ve onları destekliyoruz.''

Ordu ve polis içindeki pek çok kişiden bu çağrısını destekleyen e-posta aldığını öne süren muhalif prens ''Bu e-postalar Ahmed bin Abdülaziz'e değişim için inisiyatif üstlenmesi çağrısı yapıyor'' dedi.

Nisan ayı sonunda Riyad'daki kraliyet sarayına darbe amaçlı saldırı düzenlendiği ve Suudi Arabistan'ın fiili kralı konumundaki MbS'nin öldürüldüğü iddialarının patlak vermesinin ardından saray muhafızlarının 'oyuncak İHA' vurduğu açıklaması ve Veliaht Prens'in sapasağlam olduğuna dair paylaşım yapıldı.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.