1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Koordinasyon Çerçevesi: Gelişmeler darbeye zemin hazırlıyor
Koordinasyon Çerçevesi: Gelişmeler darbeye zemin hazırlıyor

Koordinasyon Çerçevesi: Gelişmeler darbeye zemin hazırlıyor

A+A-

İran’a yakınlığı ile bilinen Şii Koordinasyon Çerçevesi, son gelişmelerin darbe düzeyine ulaştığı, anayasa ve rejim değişimiminin kırmızı çizgi olduğu belirtilerek taraftarlara diyalog çağrısı yaptı. Ayrıca taraftarlarına Yeşil Bölge’ye inerek  barışçıl gösteri düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Irak’ta Sadr yanlılarının başlattığı gösteriler nedeniyle Bağdat ateş üzerinde. Dün Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yaptığı açıklamada rejim ve anayasa değişikliği talep etti. Sadr, gösterilere katılanların sadece kendi taraftarlarından ibaret olmadığını ifade etti. Ve “devrim” olarak nitelediği gösterilere herkesi katılmaya davet etti.

Sadr’ın açıklaması ardından birkaç saat sonra Koordinasyon Çerçevesi’nden “anayasa değişikliği” ve gösterilere ilişkin açıklama geldi.

Koordinasyon Çerçevesi dün gece  yapılan açıklamada, yaşanan mevcut durumun meşruiyet, anayasaya ve seçimlere karşı bir darbeye yol açtığı belirtildi.

Açıklamada "Durum bize diktatörlük döneminde Irak'ta yapılan kanlı darbeleri hatırlatıyor" denildi.

Koordinasyon Çerçevesi “Sadr Kardeşlerimiz” olarak nitelediği tüm tarafları özellikle Sadr yanlısı göstericileri sorunları diyalog yöntemiyle çözmeye çağırdı.

Koordinasyon Çeçevesi, yaşanan gerginliğin tırmandırılmasının siyasi sürece, anayasaya, seçimlere, devlet kurumlarına ve halka yönelik bir “darbe”ye zemin hazırladığı uyarısında bulundu.

Açıklamanın devamında, yasal olmayan her talebin geçtiğimiz yıl uluslararası toplumun gözetiminde, halkın büyük çoğunluğunun katılımıyla gerçekleşen seçim sürecinin meşruiyetine de gölge düşürdüğü belirtildi.

Irak halkına anayasanın değişmesine zarar verecek girişimlere izin vermeme çağrısı yapan Koordinasyon Çerçevesi, “Biz Koordinasyon Çerçevesi olarak, vatandaşların haklarını, devletinn meşruiyetini, anayasayı ve siyasi süreci savunmaya devam edeceğiz” denildi.

Koordinasyon çerçevesi’nin açıklaması Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr yolsuzluğu, diktatörlüğü sona erdirmek anayasa ve seçim sistemini kökten değiştirene kadar gözterilerini sürdüreceği açıklaması ardından geldi.

Öte yandan Koordinasyon Çerçevesi’nin Devlet Kurumlarını Destekleme ve Koruma Koordinasyon Kurulu, devlet kurumlarına yönelik "hakaret"lerin önlenmesi için halkın bugün Yeşil Bölge’de  barışçıl gösteri düzenlemeye çağırdı.

Açıklamada, "Son gelişmeler, darbe yapmak, devleti gasp etmek, anayasal kurumların meşruiyetine ve demokratik sürece zarar vermek isteyen şüpheli bir plana işaret ediyor" denildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.