1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Konu Kürtler olunca ikili hukuk devreye giriyor
Konu Kürtler olunca ikili hukuk devreye giriyor

Konu Kürtler olunca ikili hukuk devreye giriyor

Van Barosu Başkanı Murat Timur, BDP\'li tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesinin, konu Kürtler olunca hukukun nasıl işlevsiz bırakıldığının göstergesi olduğunu belirterek, AKP\'nin istediğinde en kısa sürede yapacağı düzenlemeyle tutuklu vekiller

A+A-
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararı doğrultusunda tahliye edilmesi üzerine mahkemeye başvuran BDP milletvekilleri Gülser Yıldırım, İbrahim Ayhan, Faysal Sarıyıldız ve Selma Irmak ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş'ın taleplerinin reddedilmesi, hukuktaki çifte standardın son örneğini oluşturdu. Tutuklu vekillerin bu tarihe kadar tutuklu kalmasının, hem demokrasi açısından hem yargı hukuku hem de adalet açısından kabul edilemeyecek bir durum olduğunu söyleyen Van Baro Başkanı Murat Timur, şimdiye kadar vekillerin tahliye edilmemelerinin sebebinin AKP ve cemaat arasında yaşanan çatışmalar olduğunu vurguladı. 
 
'Kürtlere karşı bir ayrımcılıkla uygulanıyor'
 
Özellikle Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın çok açık olmasına rağmen tahliyelerin hala verilmemiş olmasının yargı tarafından verilen kararların gerektiğinde yerel mahkemelerce bir anlam ifade etmediğini, yerel mahkemelerin BDP'li vekiller hakkında verdiği karardan görebildiklerini dile getiren Timur, Anayasa Mahkemesi kararının iki hususa dikkat çektiğine işaret etti. Timur, "Evet, 90'lı yıllardan beri tutuklama siyasal mahkemelerce hep Kürtler aleyhine kullanılırdı. Ama bu dönem içerisinde baktığımız zaman özellikle Ergenekon tutuklamalarıyla birlikte tutuklamaların yeni yeni tartışıldığını görmekteyiz. Ancak yıllardır hep söylediğimiz şey Türkiye'deki bir kurum Kürtler açısından aleyhte olduğu zaman toplumun geneli tarafından zımni bir kabul yönünde toplumda hemfikir bir nokta söz konusudur. Anayasa Mahkemesi önemli bir karar verdi. Karar hem hukuk hem demokrasi açısından çok önemliydi. Ancak bu kararı ne yazık ki mahkemeler uygulamadı. Bu karar aslında yerel mahkemeler tarafından ciddi bir şekilde derhal uygulanması gereken bir karardı. Ancak mahkemelerin burada da Kürtlere karşı bir ayrımcılıkla uygulamadığını görmekteyiz. Yine İstanbul'daki mahkemelerin Mustafa Balbay için hızlı uyguladığını görmekteyiz. Ama yine konu Kürtler olunca bunun uygulanmadığını görmekteyiz" diye konuştu.
 
'Vekillerin tahliye edilmemesinde siyasal iktidar çok geç kaldı'
 
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara karşın yasal çoğunluğu da elinde bulunduran AKP'nin, cemaat veya diğer grupların direndiği hukuk noktasında derhal düzenlemeye giderek vekillerin tahliyesini sağlaması gerektiğini kaydeden Timur, bu konuda yakın dönem içerisinde Meclis'te bir çalışma başlatılacağını söyledi. Timur, "Ancak burada biz siyasal iktidarın çok ciddi bir şekilde geç kaldığını, cemaat ile AKP iktidarı arasında yaşanan çatışmanın bir sonucu olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. 
 
'İktidar savaşları bir kenara bırakılmalı' 
 
Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Avukat Cüneyt Caniş ise, Balbay'ın tahliye edilmesiyle beraber BDP'li ve MHP'li milletvekillerinin de tahliyelerinin beklendiğini, ancak yerel mahkemelerin tahliyeleri reddederek, bilerek ikili bir hukuk yarattığına dikkat çekti. Caniş, "Savcıların bütün taleplerine rağmen Diyarbakır 5'inci, 6'ncı ve en son 4'üncü ağır ceza mahkemelerinin verdiği kararla, bizce Türkiye'de öyle ya da böyle ikili bir kararın verilmeye çalışıldığı çok açıkça ortaya koyuyor. Başta BDP'nin tutuklu milletvekilleri olmak üzere, bırakılmamaları aslında bir anlamda halkın iradesini, halkın vermiş olduğu oylara, halkın temel anlamdaki beyanlarına bir kelepçe vurma meselesinin devamı nitelliğindedir. Türkiye'de bu vekiller üzerinde ikili bir hukuk yaratılma durumu söz konusudur. AKP hükümetinin mahkemelerin iradesini bozmayacak şekillerde çok ciddi bir siyasi düzenleme getirmesi gerekiyor. Bu kararı çok kısa bir sürede Meclis'ten geçirebileceği çok nettir. Çünkü bu mahkemelerin önüne bir yasa tasarısını getirip bu yasa tasarısı ile bir kanun maddesi yasaya eklemek ve çıkarmak çok rahat olacaktır. Bu durumun iktidar savaşlarından ayrı ele alınarak çok hızlı bir yasal düzenlemeyle vekillerin tahliye edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
 
'BDP'li vekillerin tahliyesinde ikili hukuk yaratıldı'
 
Hukuk cephesinden bakıldığında BDP'li vekillerin tahliye kararlarının reddedilmesi ile ikili bir hukuk yaratıldığının altını çizen Caniş, Diyarbakır'daki ağır ceza mahkemelerinin, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı görmezden gelerek verdiği karar ile yasaları çiğnediğini dile getirdi. Kürt sorununda başlatılan sürecin cezaevlerindeki büyük açlık greviyle gündemleştiğini hatırlatan Caniş, süreç ile beraber cezaevlerindeki hasta tutsaklar başta olmak üzere siyasi tutsakların tahliye edilmesi beklenirken, tahliyeler olmadığı gibi cezaevlerinde çok kötü koşullar oluşturulduğunu söyledi.

diha

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.