1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Kongre hazırlığının birinci gündemi Rojava'
'Kongre hazırlığının birinci gündemi Rojava'

'Kongre hazırlığının birinci gündemi Rojava'

Kürt Ulusal Kongre hazırlık çalışmalarında yer alan KCK Yürütme Konseyi üyesi Ronahi Serhat, hazırlık komitesinin birinci gündeminin Rojava olduğunu söyledi.

A+A-
Bayramın ardından komisyonların tekrar çalışmalarına başlayacağını belirten Serhat “Rojava ve Güney Kürdistan arasındaki sınır kapıları koşulsuz ve hemen açılmalı” dedi. Ulusal Kongre hazırlık çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Serhat, katılım için yoğun bir talep ve ilgi olduğunu dile getirdi; "Kongre hazırlığına herkesi katmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 
 
KCK Yürütme Konseyi üyeleri Ronahi Serhat, önümüzdeki günlerde toplanması beklenen Kürt Ulusal Kongresi’nin hazırlıklarına ilişkin ANF’ye konuştu. Kongre Hazırlık Komitesi Üyesi olan Serhat, komite çalışmalarına henüz engel teşkil eden bir sürecin olmadığını bildirdi. Rojava dışında kongreyi etkileyecek veya engelleyecek ciddi bir görüş farklılığının olmadığına dikkat çeken Serhat “Siyasal olarak Rojava’daki saldırılar devam ederken, sınır kapılarının kapalı olması, bu konuda halkın ciddi sıkıntı çekmesi komitenin de gündemi oldu. İlk günden komitenin gündemine alındı” dedi.
 
Komitenin hemen hemen bütün üyelerinin saldırıları kınadığını da kaydeden Serhat, Kürt halkının birlik ruhuyla Rojava halkına sahip çıkma anlayışının ortaya çıktığını söyledi. Aynı zamanda sınır kapılarının kapalı olmasının da bir eleştiri konusu olarak Güney Kürdistan yönetimine yapıldığını belirten Serhat, sınır kapılarının açılması konusunda girişimlerin hızlandırılması gerektiğinin de altını çizerek şöyle konuştu:
 
“PDK’nin Kandil’e ziyareti gelişti. Sayın Barzani’nin de kamuoyuna yönelik bir açıklaması oldu. Halkın durumunu ve saldırıları yerinde izlemek amacıyla hazırlık komitesine de bir çağrı oldu. Hazırlık komitesi bu çağrıyı ilk oturumunda değerlendirecek, toplantının mümkün olan en erken zamanda yapılması için çaba sarf ediyoruz.”
 
Sınır kapılarının koşulsuz ve hemen açılması gerektiğini söyleyen Serhat, herhangi bir şart koşulmasının doğru olmayacağını ve kabul etmeyeceklerini kaydetti. Böylesi bir yaklaşımı ne Kürt halkının, ne de Rojava halkının kabul edeceğini belirten Serhat, “Çünkü şart koşmak fazla insafa kalmış bir durum yaratıyor” dedi.
 
‘KÜRTLER ROJAVA İLE DAHA İLERİ BİR DAYANIŞMA İÇİNE GİREBİLİR’
 
Kürt halkının Rojava ile dayanışmasını daha ileri boyutlara ulaştırması gerektiğini ifade eden Serhat, “Bu konuda çeşitli yanılgılı bilgiler yayılıyor. İşte insani yardım için açık, ama diğer şeyler için kapalı. Bizim aldığımız bilgilere göre sınır kapalıdır. Oradaki halkı rahatlatacak düzeyde bir durum yok. Ambargo devam ediyor, bu da rahatsızlığa sebep oluyor. Orada bir iç savaş var ve halkın ihtiyaçlarını standartlaştırmak olmaz. Kürt halkı topyekûn Rojava ile dayanışma içindedir. Bu dayanışmasını daha ileriye taşımaya hazırdır. Bu konuda bütün Kürdistan parçalarında yüksek bir duyarlılık var” dedi.
 
Rojava konusunda kadın örgütlerinde de bir duyarlılığın olduğunu söyleyen Serhat “Yaptığımız görüşmelerde bu durumu kabul etmediklerini ne olursa olsun Rojava’ya dönük ambargonun kaldırılması gerektiğini ifade ettiler. İşte bu son çağrı sebebiyle hazırlık komitesi olarak bunu en acil gündem olarak başa alacağız ve tez elden bir komisyon oluşturarak Rojava’ya gönderilmesini önereceğiz. Çünkü henüz komite toplantısını gerçekleştirmediği için kesin bir karar olarak belirtemem, ancak bu bütün Kürdistan örgütlerinin görüşü ve talebidir” dedi.
 
‘KONGRE HAZIRLIĞINA HERKESİ KATMAYA ÇALIŞIYORUZ’
 
Ulusal Kongre’ye herkesi katmaya çalıştıklarını ifade eden Serhat, katılım için yoğun bir talep ve ilgi olduğunu dile getirdi. Katılımın da zengin ve geniş olması için yoğun, titiz bir çalışma yürütüldüğünü de belirtti. Kongreye 600 delegenin katılabileceğine dikkat çeken Ulusal Kongre Hazırlık Komitesi üyesi Ronahi Serhat, hiçbir örgütün dışında kalmaması için çaba sarfettiklerini de söyledi. Serhat, Kürt mücadelesinde emeği olan, bu konuda çaba sarfeden ve ilgili olan bütün şahsiyetlerin kongreye katılmasını istediklerini kaydetti.
 
‘KONGRE HİÇ BİR DEVLETE KARŞI DEĞİLDİR’
 
Türkiye, İran ve Irak merkezi  hükümetinin kongreye yönelik tepkilerine ilişkin ise Ronahi Serhat şöyle konuştu: “Kongre hiçbir devlete karşı değildir. Her ülkenin Kürt sorunuyla alakalı sorunlarını onlarla birlikte çözmek istiyoruz. Kürt halkı barış ve demokratik çözüm yolunu öneriyor. Kuzey Kürdistan’da zaten buna paralel bir çözüm sürecini Önderliğimiz başlattı. Henüz devlet cephesinden yapıcı, siyasi gidişatın önünü açan, ilerleten bir gelişme görülmüyor. Bu Türkiye için bir handikap. Diğer devletler açısından ise Kürt halkı inkar edilemez bir gerçektir. Yüzyıllardır inkâr edildi, ama bu ters bir durum ortaya çıkardı. Aslında Kürt halkı pozitif bir bilince, mücadele gücüne sahiptir.”
 
Köklü bir demokratikleşme sürecinden geçildiğini vurgulayan Serhat devamla şunları söyledi: “Eski inkar ve imhaya dayalı siyaset iflas etmiştir. Kürt halkının mücadelesi bu siyaseti anlamsız ve tarihe aykırı ilan ederek insanlık kültürüne ters olduğunu gösterdi. Bu politikanın geçersizliği ortaya çıkmıştır. Hakikate saygı gösterilmelidir. Kürt halkının birliğine ve iradesine saygı duymalıdır. Bu kongreyi böyle korkuyla, panik havasıyla karşılamak yanlıştır. Her halk gibi Kürtler de oturup kendi iç sorunlarını tartışacak, daha iyi bir destek ve dayanışma içinde olabileceğini ele alacak. Demokratikleşme ve barışın yolunu birlikte nasıl daha iyi güçlendirebiliriz, bu konuda birlikte daha iyi ne yapabiliriz biçiminde tartışmalar yürütülecek.”
 
Korku ve paniğe girmenin yanlış olduğunu sözlerine ekleyen Serhat, “Kürtler kendi tarihlerine layık bir biçimde kendi topraklarında eski bir halk olarak hak ettiği statüye kavuşmak istiyor. Mevcut Ortadoğu’daki gelişmeler de bunu öngörüyor. İnsanlığın geldiği mevcut düzey, karşılaştığı açmazlar bunu öngörüyor. Kongre demokrasi ve barış yolunda Ortadoğu halkları için önemli bir adım olacak” dedi.
 
‘ROJAVA’NIN DIŞINDA KONGREYİ ETKİLEYEN BİR SORUN YOK’
 
Rojava dışında kongreyi etkileyecek veya engelleyecek ciddi bir görüş farklılığının olmadığını söyleyen Ronahi Serhat, çalışmaların normal seyrinde sürdüğüne dikkat çekti. Kongre hazırlık çalışmalarının teknik olanakların kısıtlı olmasından dolayı istenilen hızda ve tempoda ilerlemediğini vurgulayan Serhat, Kürtlerin dört parça ve yurtdışında yaşıyor olmasından kaynaklı fikirlerde ortaklaşmalarının biraz zaman aldığını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.