1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Kobani’de kanton ve özerklik ilanı
Kobani’de kanton ve özerklik ilanı

Kobani’de kanton ve özerklik ilanı

Batı Kürdistan’da daha önce ’Kanton’ şeklinde yönetilme kararı alan Kobani’de de özerk yönetimini ilan etti.

A+A-
Batı Kürdistan’da daha önce ’Kanton’ şeklinde yönetilme kararı alan Kobani’de de özerk yönetimini ilan etti. Kobani, Yürütme Meclisi başkanı, iki yardımcısı ve 22 bakanla yönetilecek. Geçtiğimiz hafta da Cizîre’de özerklik ilan edilmişti. Kobanê Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi bugün toplandı.  Saat 09.00’da Kobanê Kültür Sanat Merkezi solunanda bir araya gelen meclis üyeleri,  demokratik özerk kantonu ilan ettiler.
 
Meclis toplantısında Yasama Meclisi Eşbaşkanları Nihad Ehmed ve Fewziye Ehmed’ın konuşmalarından sonra Kobanê Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Enwer Mislim kürsüye gelerek kantonun yürütmesinde yer alan bakanların isimlerini açıkladı. İsimleri okunanlar tek tek sahneye çıktı ve Meclis tarafından kabul edildiler. Ardından Yürütme Meclisi Başkanı, iki yardımcısı ve 22 bakan yemin etti. Yürütme Meclisi Başkanı Enwer Mislim yaptığı konuşmada yönetimde yer alan siyasi parti, örgüt ve şahsiyetlerin isimlerini açıkladı. 
 
Sırada Efrin var
 
İki gün sonra, 29 Ocak’ta Batı Kürdistan’ın son kantonu olan Efrin Kantonu da demokratik özerk yönetimini ilan edecek. 26 Ocak günü Efrin Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi toplanarak, Meclis Eşbaşkanları ve 3 kişilik divan üyesi seçilmişti.  Yasama Meclisi toplantısında, Hêvi İbrahim, Meclis Başkanı seçilerek Efrin Kantonu’nun yürütmesini oluşturmak için görevlendirilmişti.  Efrin Meclisi 101 üyeden oluşuyor. Batı Kürdistan’ın üç kantonundan biri olan Cizîre Kantonu, 21 Ocak 2014’de demokratik özerk yönetimini ilan etmişti. 3 resmi dilli Cizîre Kantonu, bir kanton başkanı ve 22 bakanla yönetilecek.  Bu kantonun 101 kişilik geçici bir meclisi var.

Her üç kantonun dört ay içinde genel seçimlere giderek, parlamentolarını yenilemeleri gerekecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.