1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kim dolar aldı, kim sattı?
Kim dolar aldı, kim sattı?

Kim dolar aldı, kim sattı?

Türkiye’de döviz kurundaki yükseliş öncesi 1 yılda halk 7,1 milyar dolar satarken, şirketler ise döviz mevduatını 3,4 milyar dolar arttırdı.

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile yaşanan kriz sonrası dolardaki yükselişe karşı "Dolar molar bizim yollarımızı kesmez. Tekrar söylüyorum, yastığı altında doları, eurosu olan varsa Türk Lirası ile bozdursun" çağrısında bulunmuştu.

Türkiye'de en çok hangi illerin döviz hesabı var? Son dönemde hangi illerde yaşayanlar dolarını,eurosunu bozdurdu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) rakamlarına göre Haziran 2017-Haziran 2018 dönemini kapsayan 1 yıllık dönem karşılaştırıldığında gerçek kişiler son 1 yılda döviz satarak elindeki döviz mevduatı tutarını 102,2 milyar dolardan 95,1 milyar dolara indirdi. Yani tam 7,1 milyar dolar bozdurdu.

Şirketler ise döviz borçlusu olduğu için kurdaki artıştan çekinip döviz aldı ve elindeki döviz varlığını 67,8 milyardan 71,3 milyar dolara çıkardı.

Habertürk’ünhaberine göre, Türkiye'de şirketlerin ve kişilerin toplam mevduatı ise 1 yılda yüzde 2,1 azalarak 170 milyardan 166,5 milyar dolara inmiş oldu. Bu satış özellikle Haziran 2018 öncesi kur yükseldiği için buradan kar etmek isteyenlerin döviz satışı kaynaklı oldu.

Haziran sonrasında ise kurdaki artış hız kesmeyince insanlar yeniden döviz almaya başladı ancak meydana gelen tırmanış kaynaklı karı kaçırdı.

ÖNE ÇIKAN İLLER

Kişilerin döviz mevduatındaki en büyük artış yüzde 40 ile Kilis ve yüzde 21 ile Muş'ta oldu. Ancak bu illerde döviz mevduatı çok küçük olduğu için tırmanış da yüksek gibi görünüyor.

Bu nedenle kişilerin döviz mevduatı 1 milyar doların üstünde olan illere baktığımızda ise 1 yılda döviz mevduatını arttıran tek ilin Antalya olduğu görülüyor. Antalya'da vatandaşın döviz mevduatı yüzde 1,3 artarak 2 milyar 569 milyar dolara çıktı.

Antep 21,5 Elazığise 17,8 milyon dolarla Türkiye'nin DTH mevduatını en fazla artıran iller olarak kayda geçti.

İŞTE KAYBEDENLER

Kişilerin döviz mevduatında en büyük yüzdelik düşüş Sakarya, Adana, İzmir, Hatay ve Bursa'da yüzde 10'u geçti. Sakarya'da döviz mevduatı 593 milyondan 507 milyon dolara Adana'da 1 milyar 284 milyon dolardan1 milyar 115 milyara İzmir'de ise 6,2 milyar dolardan 5,4 milyar dolara indi.

BÜYÜK ŞEHİRLER SATTI

Mega şehir İstanbul 1 yılda 2,1 milyar dolarlık satış yaparak mevzi mevduatını en fazla azaltan iller arasında yer aldı. Döviz mevduatındaki en yüksek azalışlardan diğer ikisi ise 796 milyon ile Ankara 537 milyon dolar ile İzmir'den geldi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.