1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Keşmir'de Katliam Yapılıyor
Keşmir'de Katliam Yapılıyor

Keşmir'de Katliam Yapılıyor

Pakistan başbakanı İmran Han Hindistan kontrolündeki Keşmir bölgesi halkının vahim durumuna işaretle Bosna Hersekin Srebrenitsa şehrinde Sırplar tarafından yapılan katliamların bu kez de Keşmir'in Müslüman halkını beklediğini belirtti.

A+A-

 

Pakistan başbakanı   Hindistanlı askeri ve güvenlik güçlerinin  yargı kovalanmaktan ve süreçlerden kaygı duymayarak rahat bir şekilde Keşmirlileri öldürdüklerini  ve katliam yaptıklarını belirtti.  

 

Pakistan başbakanı İmran Han   8 milyonu aşkın Keşmirli Müslüman'ın  800 bin  Hindistanlı asker tarafından kuşatıldığını ve yaklaşık bir yıldır   hayatlarının en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını belirtti. 

 

İmran Han'ın  Hindistan kontrolündeki  Keşmir Müslümanlarına yönelik tehditler hususundaki yeni uyarısı    geçen yaz mevsiminde Yeni Delhi milliyetçi hükümetinin  Keşmir bölgesinin özel statüsü ve özerkliğini kaldırılması ile  bu ülkenin güvenlik güçlerinin itirazlara sert tepkileri ile başlayan sürecin devamında geldi.  

 

Hindistan'da iktidar partisi milliyetçi  BJP partisi   radikal yaklaşımları ve siyasetleri ile son  onyıllarda   Müslümanlara karşı çok sert ve  bozucu siyasetler izlemiş ve radikal adımlar atmıştır.   

 

 Narendra Modi'nin Gujarat eyaletindeki  başbakanlık döneminde 1992 yılında iki bini aşkın kişinin  öldürülmesi  ve radikal Hinduların  Bübürlü camisini yıkma olayı yaşandı. Bu acı ve ölümcül olay ise bir katliam örneği olarak hiçbir zaman Hindistanlı Müslüman toplumun hafızasından silinmeyecektir. 

 

Narendra Modi böyle bir geçmişi ile  şimdi de  2014 yılından beri  milliyetçi iktidar BJP partisinin başına geçmiş  ve Hindistan parlamento seçimlerinde  zafer elde ederek  gücünü daha da artmıştır.  Bu doğrultuda  geçen yıldan itibaren Hindistan iktidar partisi  Keşmir Müslümanları başta olmak üzere genel olarak Hindistan Müslümanlarına yönelik  görülmemiş bir baskı uygulamaya başlamıştır.  

 

Keşmir'in  özel statüsü ve özerkliğinin  Hindistan hükümeti tarafından kaldırılmasının ardından   son bir yıl içerisinde Keşmir bölgesindeki güvenlik koşulları şiddetlendirildi ve sıkılaştırıldı. Bu çerçevede  bu bölgede yaşayanlar internet ve telekomünikasyon imkanlarından yararlanma hususunda belli başlı sorunlar yaşamaya başladı.  

 

Hindistan hükümeti   Müslümanların dini törenleri düzenlemesine bile müdahale etmiş ciddi kısıtlamalar getirmiştir. Bu da yeni vatandaşlık yasası çerçevesinde olan bir durumdur. Aslında bu durum açık ve net dini ayrımcılığın tam örneğidir.  Bu  yasaya göre ise sırf gayrı Müslimler bu ülkede ikamet belgesi alabilirler.  Böylece Hindistan milliyetçi iktidar partisi Müslümanlara büyük bir ayrımcılığı reva görmüştür. 

 

Hindistan güvenlik güçlerinin  yasa dışı güvenlik girişimleri ile Keşmir halkını hapsettiği sırada   bu güçlerin Müslümanlara karşı katliam yapmaları kaygıları da iyice artmıştır. 

 

Keşmir'de güvenlik güçlerinin uyguladığı geniş çaplı kısıtlamaların devam ettiği sırada   yerli halkın dışarıya çıkması ile  Hindistan polisinin de acımasızca hepsine kurşun yağdırması ve öldürmesi korkuları  artmış vaziyettedir. 

 

Buna esasen Pakistan başbakanı İmran Han  Keşmirlilerin  Hindistan güvenlik güçleri  tarafından geniş çaplı bir şekilde öldürülmeleri hususunda uyarılarda bulunarak  bir şekilde uluslararası toplumun Keşmir meselesi ve bölge sakinlerinin zor koşullarına ilgisini çekmek istedi. 

 

Tabii Hindistan'da Müslümanların sırf Keşmir'de değil  her yerde baskı ve tehdit altında olduğu görülmektedir.  Hindistan'da en az 10 caminin ateşe verilmesi de  radikal Hinduların insanlık dışı ve İslam düşmanlığı doğrultusundaki diğer girişimlerindendir.  Bu vahşiliklere karşı ise  Hindistan güvenlik güçleri ve polisi ise hep pasif davranmıştır. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.