1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. Keşmir'de ablukanın 65. günü
Keşmir'de ablukanın 65. günü

Keşmir'de ablukanın 65. günü

Yasakların devam ettiği 65 gün sonrasında, gerek sivil gerekse güvenlik kurumunda yer alan pek çok yetkili, Hindistan hükümeti tarafından “Her şeyin normal olduğu bir anlatıyı sürdürmek için politik zorunluluk olduğuna" dair talimat verdiği ortaya çıktı.

A+A-

 

Hindistan işgali altındaki Cammu Keşmir'in yasal statüsünün kaldırıldığı 5 Ağustos tarihinden bu yana sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Yasağın başlamasından bu güne geçen 65 gün sonra, yetkililer "Buna normal demeyin. Devletin statüsündeki değişimin ve 5 Ağustos sonrası halkın üzerindeki etkisi devam ediyor. Sessizlik, aşağılanma, kızgınlık, öfke ve sokağa çıkma yasağına tepkiler devam ediyor.” açıklaması yapıyor.

Vadideki yasakların devam ettiği 65 gün sonrasında, gerek sivil gerekse güvenlik kurumunda yer alan pek çok yetkili, Hindistan hükümeti tarafından “Her şeyin normal olduğu bir anlatıyı sürdürmek için politik zorunluluk olduğuna" dair talimat verdiği ortaya çıktı.

İnternet ve cep telefonları hala kapalı durumda, bunun neden olduğu bozulma yaşamın hemen her yönüne dokunuyor - sağlık hizmeti aramaktan, arkadaşlarınızla ve ailenizle bağlantı kurmaya kadar; okullar ve kolejler kapalı ; yüzlerce kişi gözaltında; ve dün Valinin ofisi turistleri kısıtlayan emri geri çekmesine rağmen , neredeyse hiç kimse Vadi'yi ziyaret etmiyor. 

Bölgedeki yetkililer, “Biz militanların her zaman güvenlik güçlerinin saati izlediğini söylerdik ama şimdi tam tersi. Hükümetin stratejisi, Cammu ve Keşmir'de yaşayanların saati izleyebildiği süre boyunca her zaman olduğu gibi görünüyor ”dedi. “Bu sokağa çıkma yasağı yaklaşımının ne kadar etkili olacağından emin değiliz ama emin olduğumuz şey normalliğin olmadığı ve hepimizin bunu kabul etmesi gerektiği” diyor.

“Mudda (sorun) ve masla (problem) buradaki insanlarla konuşmalarda duyduğun en yaygın kelimelerden ikisi. Onları 5 Ağustos'tan beri duydun mu? ”Diye soruyor, üst düzey bir polis memuruna,“ Kimse bu sözlerden bahsetmediği için, bölgede drurumun normal olduğu anlamına mı geliyor? ”

Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval, 5 Ağustos'tan itibaren 11 gün boyunca Srinagar'daydı. Her akşam günün olaylarını ve gelecek 24 saat içinde gerçekleştirilecek eylemleri tartışmak üzere toplantı yaptı. Karar alma ufku bir günden fazla değildi ” dedi.

Doval 16 Ağustos'ta Srinagar'dan ayrıldıktan sonra Vali Danışmanı K Vijay Kumar bu toplantılara başkanlık etti. Şu anda, bu toplantılar her iki günde bir gerçekleşiyor, önceki iki günlük olayları gözden geçiriyor ve sonraki 48 saat boyunca yapılacak işlemlere karar veriyor.

Sivillerin kullandığı araçlar ve trafik artıyor, bazı doktorlar kliniklerini açtılar ve dükkanlar birkaç saat açık kaldılar.

Vadideki kısıtlamalarla ilgili konuşan kıdemli bir polis memuru şöyle dedi: “Pek çok yerde, yerel halk kendi istekleriyle dükkan açmak istemiyor”.

“Bir cenaze kaldırıldığında, insanların ağlamasını beklersiniz. Ancak hiç kimse Cammu Keşmir (J&K)'ün statüsünü kalıcı olarak değiştiren bu karara tepki vermiyor. Bu sessizliğin ne anlama geldiğini bilmiyorum ama onu barışçıl ya da normal olarak adlandırmak kesinlikle doğru değil ”dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.