1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Keşmir için referandum önerisi
Keşmir için referandum önerisi

Keşmir için referandum önerisi

Navaz Şerif, BM Genel Sekreteri Ban'dan Keşmir için devreye girmesini ve referandum yapılmasını istedi.

A+A-

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, New York'ta bir araya geldiği BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan Hindistan'ın kontrolündeki Keşmir'de referandum yapılmasını talep etti.

Pakistan resmi yayın organı Radyo Pakistan'da yer alan habere göre Başbakan Şerif, BM 70. Dönem Genel Kurul Toplantıları için gittiği New York'ta, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bir araya geldi.

BM binasında gerçekleşen görüşmede Şerif, Ban Ki-mun'a Pakistan ve Hindistan askerleri arasında son dönemde Keşmir sınırında artan çatışmalar hakkında bilgi verdi. Şerif, Hindistan'ın sınır hattındaki ihlalleri sona erdirmesi için Ban Ki-mun'dan devreye girmesini istedi.

Ban Ki-mun ise iki ülke arasındaki sınır çatışmaları hakkında endişelerini dile getirerek sorunların çatışma yerine diyalogla çözülmesini önerdi.

Şerif, Hindistan'ın kontrolündeki Keşmir bölgesi için BM Güvenlik Konseyi'nin daha önce aldığı kararların uygulanmasını da hatırlattı ve bölgede kalıcı çözüme ulaşılması için referandum yapılmasını bir kez daha önerdi.

İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de savaşa girmişti. Hindistan, Pakistan'ı, kontrolü altında bulunan Cammu Keşmir'de saldırı düzenlemeleri için direnişçilere silah sağlamakla suçluyor. 

Keşmir'in Pakistan'a bağlanmasını isteyen grupların 1989'dan bu yana bölgede devam eden silahlı eylemlerinde 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor. Hindistan’ın, Keşmir’in kontrolünü sağladığı bölgede 500 bin askerinin olduğu biliniyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.