1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. KDP'li yetkili: Bunu PKK yaptı; kan dökülmesini istemiyoruz!
KDP'li yetkili: Bunu PKK yaptı; kan dökülmesini istemiyoruz!

KDP'li yetkili: Bunu PKK yaptı; kan dökülmesini istemiyoruz!

A+A-

KDP Musul Örgütlenme Teşkilatı Sorumlusu Aşti Koçer, PKK’nin taraftarlarını örgütleyerek KDP adaylarının Şengal’e gitmesine izin vermediğini belirterek, “PKK çeteleri düne kadar ihanetçilerin Şengal’e gelmesine ses etmedi de neden KDP’ye engel çıkarıyor. Ne olursa olsun Şengal’e gideceğiz” dedi.

Seçim kampanyaları kapsamında Şengal’e gitmek isteyen Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Seçim Kampanyası Sorumlusu Cafer İbrahim başkanlığındaki adaylar, Şerafettin türbesi yakınlarındaki Gohbel köyünde YBŞ’liler tarafındana engellendi.

Yolu trafiğe kapatan YBŞ’li ve PKK’li grup, KDP heyeti ve beraberindeki Irak güvenlik güçlerinin de köye girmesine izin vermedi.

Heyette KDP’nin Irak Parlamentosu milletvekili adayları Ezdi Kürt siyasetçiler Viyan Dexil ve Mehma Halil, KDP Politbüro üyesi Cafer Eminki de yer alıyordu.

Konu hakkında gazetecilere konuşan KDP Musul Örgütlenme Teşkilatı Sorumlusu Aşti Koçer, “Doğru ve hak sahibi bir parti olduğumuz için bize engel çıkarıyorlar. PKK bugün değil, birkaç yıldır Şengal’de KDP’ye karşı bu tür bir yaklaşım sergiliyor. PKK çeteleri daha düne kadar ihanetçilerin burada serbest dolaşmasına izin veriyordu, bugün neden KDP’ye engel çıkarıyor. KDP Kürdistan’ın gerçek sahibidir. Ne kadar düşman olursa olsun, ne yaparlarsa yapsınlar Şengal’e döneceğiz” dedi.

Şengal’de hayatın normale dönmesi için çalıştıklarını belirten Koçer, “Ne yaparlarsa yapsınlar, halkımız Şengal’e geri dönecek. Kamplardaki halk geri gelecek. Şengal’de yine birlikte yaşam hakim olacak. Şengal’de resmi ve meşru bir yönetim hüküm sürecek” ifadelerini kullandı.

“PKK halka hangi hizmeti sundu?”

Seçim propagandası kapsamında KDP heyetinin Bağdat yönetimi ile koordine halinde Şengal’e gittiğini vurgulayan Aşti Koçer, şu ifadeleri kullandı:

“Heşdi Şabi’ye bağlı bir grup çete ve özellikle PKK bu duruma öncülük ediyor. PKK burada Heşdi Şabi’ye uşaklık ediyor. Halkımız Şerfedin’de bir araya gelecekti ve miting yapacaktık ama gözlerinizle gördünüz, buna engel çıkardılar. Seçim kapsamında adayların hiç bir bölgeye gitmesi yasak değil. Bugün gördük ki PKK’liler Irak’ın resmi kurumlarını da hiç saymıyor.

KDP buruada halkına hizmet ederken onlar neredeydi. PKK 7 yıldır burada halka hangi hizmette bulundu? Ne yaptı bu halk için. Yollara barikat kurmaktan, kadın ve çocukları öne sürüp canlı kalkan olarak kullanmkatan başka. Bu acizliktir. Demek ki liderleri böyle bir acizlik içinde. Biz kardeş kanı dökülsün istemiyoruz. bu nedenle sabırlı yaklaşıyoruz. Ama işte Kuzey Kürdistan’da yaptıkları ortada. Güney Kürdistan’da yaptıkları da öyle. Şengal’de de aynı şeyi yapıyorlar. Ama bu çabaları ham hayaldir. Şengal halkı onurlu bir şekilde evlerine geri dönecek.”

“PKK’nin korkusu bundan”

Aşti Koçer, KDP heyetinde eski Ezdi Kürt milletvekili Viyan Dexil’in de bulunduğunu hatırlatarak, “Viyan kardeşimiz IŞİD Şengal’e saldırdığında Irak Parlamentosu’nda yaptığı konuşma ile dünyayı ayağa kaldırdı. ABD onun çığlığına kulak verip devreye girdi. Mehma Halil kardeşimiz Şengal Kaymakamı ve kentin yöneticisiydi. Tüm güçleri ile çalıştılar. Onlar KDP’li ve halk onları destekliyor diye önlerini kestiler” dedi.

KDP Musul Örgütlenme Teşkilatı Sorumlusu Aşti Koçer, “PKK’nin korkusunu anlıyoruz. Çünkü Şengal’e her geldiğimizde PKK’nin etrafında topladığı insanlar onlardan ayrılıyor. Biz burada olursak etraflarında kimse kalmaz diye korkuyorlar. Daha dün önceki gün 100 kişi onları bıraktı” şeklinde konuştu.

“Bunlar Şengal’i işgal eden yabancı bir güç”

Viyan Dexil de, “Burada halkımız bize oy verecek. Ancak buradan Bağdat hükumetine sesleniyorum. Burada bizim Şerfedin’e gidişimizin engellendiği saatlerde Başbakan Mustafa Kazımi güvenlik tıplantısında ‘hiç kimse adayların bir bölgeye gidip seçim çalışması yapmasını engelleyemez’ diyordu. İşte bizi engellediler. Sayın Kazımi, bu durumda Başbakan olarak ne yapacaksınız?” diye belirtti.

“Bugün burada bizi engellemeye çalışanlar Şengal’i işgal eden yabancı bir güç” diyen Dexil, “Peki bugün böyle yaptılar. Seçim günü ne yapacaklar sizce? Seçim günü de halkın kendi iradesi ile sandık başına gitmesini engelleyecekler. Biz bu konuda gereken şikayeti yapacağız. Bu seçim yasasına aykırıdır” dedi.

“Şengal’i Kandahar’a çavirmişler”

KDP Politbüro üyesi Cafer Eminki de, “Bugün de görüldü ki PKK burada seçimlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini engelleyecek. Heyetin gelişini engelleyenler adına görüşülen kişiler de son derece saygısız bir tutum içindeydi. Burada gördük ki Irak ordusu değil, bu bölgede PKK hüküm sürüyor. Burası Torabora, Kandahar’a çevirmişler” ifadelerini kullandı.

KDP heyetinin engelleneceğine dair duyumlar edindikleri belirten Eminki, “Şengal Anlaşması’nın uygulanması ulusal bir ihtiyaçtır. Bu bir defa daha görüldü. Yabancı kuvvetlerin buradan çıkarılması gerekiyor. Şengal halkının Şerefdin’e gitmesini engellemek de ne oluyor. Bu yaptıkları yasalara aykırıdır” dedi.

Cafer Eminki, “Şengal’i Peşmerge kurtardı. Şengal operasyonu boyunca Başkan Barzani buradaydı. Bu bir minnet değil, Şengal halkı da bunu biliyor” diye konuştu.

“Bizim haberimiz olmalıydı”

PKK medyası, KDP’nin Irak ordusu ile Şengal’e girmek istediğini ve halkın buna engel olduğunu öne sürdü.

Rûdaw’a konuşan PKK’ye yakınlığı ile bilinen Şengal Özerk Meclisi Başkanı Hüseyin Hacci, “KDP heyetini Irak ordusu koruyacağını KDP’nin güç getirmediğini biliyorduk. Ancak gelişlerinden bizim de haberimiz olmalıydı ki koordinasyon sağlansın. Çünkü biz de yıllardır savunuyoruz ve şehitlerimiz var” diye konuştu.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.