1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KDP ve KYB’den ortak açıklama
KDP ve KYB’den ortak açıklama

KDP ve KYB’den ortak açıklama

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) referandum için ortak komisyon kurma kararı aldı.

A+A-

 

İki parti, referandum sürecine hazırlık yapılması amacıyla ortak komisyon kuracak.

KDP ile KYB politbüroları bugün Başkan Mesud Barzani başkanlığında, Erbil’in Pirmam (Selahaddin) ilçesinde ikinci toplantısını yaptı.

KDP heyeti Başkan Mesud Barzani başkanlığında, Fazıl Mirani, Roj Nuri Şaveys, Hoşyar Zebari, Mahmud Muhammed, Mesrur Barzani ve Azad Berwari’den oluşurken, KYB heyeti de Kosret Resul başkanlığında Mela Bahtiyar, Hakim Kadir, Ömer Fettah, Aso Mamed ve Rizgar Ali’den oluştu.

Toplantı sonrasında KDP- KYB heyeti ortak yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada iki tarafın  referandum süreci  için ortak heyetin kurulması konusunda anlaştığı bildirildi.

Ayrıca her iki parti referandum tarihinin belirlenmesi, Kürdistan Parlamentosu’nun aktifleştirlimesi, bağımsızlık konusunda ulusal birliktelik ve referandum sürecinin hazırlanması konusunda anlaştı.

 Açıklamada şunlara yer verildi:

“Başkan Mesud Barzani ve Kosret Resul başkanlığında, bugün düzenlenen toplantıda iki partinin politbüroları birçok konuyu masaya yatırdı.

İki taraf, Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan krizlerin çözülmesine vurgu yaptı. Halkın yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik hükümet ve kamu kurumlarının desteklenmesinde uzlaşıya vardı.

Ayrıca, Kerkük İl Meclisi’nin verdiği kararla, Bağdat ile yaşanan uyuşmazlığın ortak heyet aracılığıyla çözülmesi girişiminde bulunacak.

İki taraf, önceki toplantı sonuçları ve anlaşılan maddeler konusunda bazı  öncelikler belirledi.

Bu öncelikler; referandum sürecine ilişkin özel bir komisyonun kurulması ve bu önemli konunun tarihinin belirlenmesi, referandum sürecine hizmet, bağımsızlık ve ulusal birlikteliğe yönelik Kürdistan Parlamentosu’nun nasıl işleyebileceği konusudur.”

KYB ve Değişim Hareketi (Goran) partilerinin üst düzey yetkililerinin dün Süleymeniye’de biraraya geldiği toplantıda bağımsızlık ve referandum konusunun parlamento tarafından netleştirilmesi gerektiği belirtilmişti.

Ortak bildiride, “Goran ve KYB arasında sağlanan anlaşmanın 11. maddesine atıfta bulunarak, referandum için gerekli hazırlıkların yapılması, Kürt halkının çıkarları gözetilerek bu konunun parlamantoda netleştirilmesi gerekir”

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.