1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KDP VE KYB: Oylamayı Reddediyoruz!
KDP VE KYB: Oylamayı Reddediyoruz!

KDP VE KYB: Oylamayı Reddediyoruz!

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kürdistan’da yapılan özel oylamanın iptali kararını reddetiklerini bildirdi.

A+A-

 

KDP ve KYB politbüroları bugün Erbil’de bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, şöyle denildi:

 

“Bağdat’ta Kürdistani tarafların birliğini vurguluyoruz. KDP ve KYB, Kürdistan Bölgesi’nde yapılan özel oylamanın iptali kararını reddetmektedir. Irak Parlamentosu’nun kararını infial olarak görüyoruz çünkü peşmergenin oy kullanma hakkı elinden alınmıştır.”

Toplantıda Irak’ta seçim sonrası sürecin ele alındı, iki parti, Kürtler’in Bağdat’taki birliğinin önemine vurgu yaptı.

Irak ve Kürdistan’da güvenlik güçleri, bazı kamu çalışanları ve yurtdışındaki seçmenler 10 Mayıs’ta oy kullanmıştı (özel oylama). Halk ise 12 Mayıs’ta sandık başına gitmişti.

Bağdat tarafından Kürdistan’daki özel oylamanın iptaline tepki gösterilen açıklamada, anayasada her vatandaşın oy kullanma hakkının olduğu, bu hakkın gaspedilemeyeceği vurgulandı.

Açıklamada, peşmergenin DAİŞ’le mücadelede gösterdiği kahramanlığa karşın oy kullanma hakkının Irak Parlamentosu tarafından elinden alınması “infial” olarak nitelendi.

Toplantıda ayrıca, Kürdistan’daki iç durum ile Irak ve bölgedeki bazı konuların da ele alındığı kaydedildi.

PARLAMENTONUN KARARI

Irak Parlamentosu, dün seçim sonuçlarıyla ilgili özel bir oturum gerçekleştirmek üzere toplanmış ve tüm illerde 12 Mayıs’ta kullanılan oyların elle yeniden sayılmasına karar vermişti.

Parlamento, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun çalışmaları için 9 hakimi görevlendirirken, komisyonun mevcut yetkililerinin tümünü görevden almıştı.

SEÇİME HİLE KARIŞTI

Irak'ta yapılan genel seçimlere şaibe iddiaları damga vurmuştu. Kerkük'teki Türkmenler başta olmak üzere Kürdistan’daki 6 siyasi parti, seçimlerin nihai olmayan sonuçlarına büyük tepki gösterip oylarının çalındığını iddia etmişti.

Kürt siyasi partiler seçimin tekrarını talep ederken, Türkmenler ise oyların elle sayılmasını istemişti. Eski başbakanlardan, Vatanniye Koalisyonu lideri İyad Allavi de seçimlere hile karıştırıldığını iddia ederek tekrarını isteyen tarafta yer almıştı.

Parlamento, daha önce yurtdışındaki tüm seçim sonuçları başta olmak üzere Musul, Anbar, Salahaddin ve Diyala'daki iç göçmen kamplarındaki oyların iptal edilmesi kararı almıştı.

Seçimlerde Mukteda es-Sadr'ın öncülüğündeki Sairun Koalisyonu 54 sandalye elde ederek birinci olmuştu. Sadr'ı, Haşdi Şabi komutanlarından Hadi Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu 47, Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin Zafer Koalisyonu ise 42 sandalye ile takip etmişti.

Ülkede yeni bir hükümet kurulması için hem Bağdat hem de Erbil'de siyasi partiler arasında görüşme trafiği devam ediyor, ancak henüz hükümetin kurulması için siyasi partiler arasında bir anlaşmaya varılmadı.

KDP ise, parti olarak Kürdistan’da birinci, Irak genelinde 4’üncü olmuştu.

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.