1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KDP önde, Goran ikinci, YNK'de oy erozyonu
KDP önde, Goran ikinci, YNK'de oy erozyonu

KDP önde, Goran ikinci, YNK'de oy erozyonu

Federal Kürdistan Bölgesi'nde 21 Eylül günü yapılan parlamento seçimlerinde resmi olmayan ilk sonuçlara göre KDP birinci parti olurken, Goran ikinci ve YNK üçüncü oldu.

A+A-
Federal Kürdistan Bölgesi'nde 21 Eylül günü yapılan parlamento seçimlerinde resmi olmayan ilk sonuçlara göre KDP birinci parti olurken, Goran ikinci ve YNK üçüncü oldu. Gözlemciler, oy kullanma işlemi sırasında elle tutulur bir sorun yaşanmadığını söylüyor.
 
Federal Kürdistan Bölgesi'ndeki seçimlerde beklendiği parlamento sandalyeleri temel olarak KDP, YNK ve Goran arasında paylaşılacak. YNK ilk kez lideri Celal Talabani'nin yokluğunda seçimlere katıldı. Talabani, dokuz ay önce geçirdiği beyin kanaması nedeniyle Almanya'daki bir hastaneye kaldırıldı. Güney Kürdistan'da partiler liderler etrafında şekillendiği için bu seçimler YNK açısından ciddi bir dayanıklılık testi niteliğindeydi.
 
YNK'nin içinde çıkan Goran hareketinin, 2009'daki seçim başarısı ardından bu kez de YNK'nin içinde bulunduğu durumdan dolayı çıkış yapması bekleniyordu.
 
2,8 milyon sandık başına çağrıldığı seçimlerde, yetkililere göre katılım oranı yaklaşık yüzde 74 oldu. En yüksek katılım yüzde 76,4 ile Duhok'ta gerçekleşirken, Süleymaniye'de katılım oranı yüzde 73, Hewler'de ise yüzde 71,7 olarak açıklandı. Yüksek Seçim Komisyonu, seçimleri 42 bin gözlemcinin takip ettiğini açıkladı.
 
BM yazılı bir açıklama ile seçimlerin "engelsiz" geçtiğini belirtti. BM'nin Irak Temsilcisi Gyorgy Busztin, seçimlerin iyi geçmesi, güçlü bir katılım gösterilmesi, şiddetsiz ve barışçıl bir ortamda yaşanmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi.
 
Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani de seçimlerden sonra yaptığı yazılı açıklamada, herkesi seçim sonuçlarına saygı göstermeye çağırdı. Barzani, "Seçimlerin başarısı Kürdistan Bölgesi'nin başarısı ve halkımızın büyük bir kazanımıdır" dedi.
 
30'u aşkın parti Federal Kürdistan Bölgesi Parlamentosundaki 11 1 sandalye için kampanya yürüttü. Sandıklardan çıkan resmi sonuçlar henüz bilinmiyor.  Resmi sonuçların 23 Eylül'de açıklanması bekleniyor. Ancak Rudaw'ın bir haberinde yer alan resmi olmayan ilk sonuçlara göre KDP yüzde 52,36 ile önde gidiyor. Goran yüzde 17,73 ile ikinci sıraya yükselirken, YNK'de erozyon yaşandı (yüzde 13,9). İslami parti Yekgirtu yüzde 8,04 oranında oy alırken, Komel yüzde 5.47, diğer partiler ise yüzde 2.55 oranında oy elde edebildiler.
 
anf

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.