1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Katliamın 645'inci gününde yürüyüş
Katliamın 645'inci gününde yürüyüş

Katliamın 645'inci gününde yürüyüş

Roboskili aileler, Roboski katliamının 645'inci gününde yürüyüş gerçekleştirdi.

A+A-

DÖKH ve Roboskili aileler, Roboski katliamının 645'inci gününde yürüyüş gerçekleştirdi. Roboskili aileler adına açıklama yapan Mecran Encü, devletin kendilerine kimlik verdiğini; ancak Kürt halkına hiçbir zaman adalet vermediğini söyledi.
 
Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, DÖKH öncülüğünde 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 34 yurttaşı için yürüyüş düzenledi. Yürüyüş öncesi Gülyazı köyü meydanında biraraya gelen DÖKH bileşenleri ve Roboskili aileler, katliamda yaşamlarını kaybeden 34 yurttaşın fotoğraflarının yanı sıra 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin fotoğrafları taşındı. Dersim ve Roboski katliamına ait üzerinde "Dünden bugüne ne değişti" yazılı pankartı eşliğinde yürüyüş yapılarak, sık sık "Katil Erdoğan", "Şehit namirin", "Bijî serok Apo" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı. Alkış, zılgıt ve ıslıklar eşliğinde gerçekleşen yürüyüş ile birlikte mezarlığa gelen kitle, burada Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 yurttaş ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Mezarlıkta, katliamın 645'inci gününe rağmen sorumlulara hesap sorulmamasına ilişkin sürdürülen ve bu hafta 92'ncisi yapılan Perşembe Değerlendirmesi yapıldı. 
 
Roboskili aileler adına açıklamayı yapan Vedat Encü'nün annesi Mecran Encü, devletin kendilerine kimlik verdiğini; ancak Kürt halkına hiçbir zaman adalet vermediğini söyledi. Hak arama mücadelelerinden vazgeçmeleri için AKP'nin tehdit yolu ile kendilerini korkutma ve sindirmeye çalıştığını söyleyen Encü, "Ancak biz aileler bu haklı mücadelemizden kanımızın son damlasına kadar asla vazgeçmeyeceğiz" dedi. 
 
'Hayalleri de katledildi' 
 
DÖKH adına açıklama yapan Sitiya Zin Kadın Danışmanlık Merkezi Sosyologu Esin Karahan ise, hükümetin bu vahşet karşısında ciddiyetten uzak bir tavır gösterdiğini ve katliamı araştırma gereği duymayarak bu vahşeti gerçekleştirenleri ödüllendirdiğini söyledi. Karahan, "O gün Roboski'de katledilen sadece 34 can olmamış onlarla beraber anneleri, kız kardeşleri, aileleri ve hayalleri de katledildi. Yok olan yiten gençlerin ardından karalar bağlayan ve o günden sonra sadece siyah giyinen kadınları buna mahkum eden bu devletin katliamcı zihniyetidir" diye konuştu. Karahan, dosya üzerindeki gizlilik kararının kaldırılarak, soruşturma ve yargı sürecinin şeffaflaştırılması, suçlu ve sorumluların açığa çıkarttırılarak cezalandırılması gerektiğini ifade etti.
diha

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.