1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Katalonya’da bağımsızlık rüzgarları sert esiyor
Katalonya’da bağımsızlık rüzgarları sert esiyor

Katalonya’da bağımsızlık rüzgarları sert esiyor

İspanya’nın Katalonya Bölgesi Özerk Yönetimi bağımsızlık için referanduma gitmek için karar alarak bunu İspanya’ya gönderdi.

A+A-

ANF’nin haberine göre, Katalonya Özerk Yönetimi bağımsızlık konusunda bir referandum düzenlenmesini öngören tasarısını onayladı ve İspanya’ya gönderdi. Parlamentodan söz konusu tasarıya 43 hayır oyuna karşı 87 evet çıktı. Oylama yapılırken parlamento dışında da gösteriler vardı. Halk bağımsızlığa destek verdi.

İspanya hükümeti karara karşı çıkarak bunun anayasaya aykırı olduğunu belirtiyor.

Parlamentodan alınan kararı ilk olarak özerk yönetim hükümeti başkanı Artur Mas açıkladı. Mas, “bağımsız bir Katalan devleti kurmak için referanduma gitmek istiyoruz” dedi.

İki sorudan oluşması planlanan halk oylamasında, önce “Katalonya’nın bir devlet olmasını istiyor musunuz?” diye sorulacak. Daha sonra evet cevabı verenler “Kurulacak bu devletin bağımsız olmasını ister misiniz?” sorusunu cevaplandıracak.

Katalan siyasi liderlerle görüştüğünü ve ön anlaşmaya vardıklarını belirten Mas, referandumun 9 Kasım 2014’te yapılmasını umduğunu belirtti.

“Böylece İspanya Devleti kurumları ile Katalan yerel kurumları, yapılacak halk oylamasının yasal çerçevesini tartışacak zamana sahip olacaktır.”

Merkezi hükümet ise böyle bir çabanın anayasaya aykırı olacağını ve Anayasa Mahkemesi’nin alınacak kararı iptal edeceğini belirtiyor.

İspanya Adalet Bakanı Alberto Ruiz-Gallardon yasal olmayan faaliyetlere izin vermeyeceklerini belirterek Katalonya’nın talebinin anayasaya aykırı olacağını söyledi.

Referandumun yapılıp yapılmayacağı İspanya’nın önümüzdeki haftalarda vereceği karara bağlı.

Başkenti Barcelona olan 7 milyondan fazla nüfusa sahip Katalan bölgesi, İspanyol üretiminin beşte birini karşılıyor. Özellikle İspanya’nın içine düştüğü ekonomik krizde Katalonya’da bağımsızlık hareketi her geçen yıl güçleniyor. Katalonya  Avrupa’nın en özerk bölgesi olmasına rağmen halk ağırlıklı olarak bağımsızlığı savunuyor.

En son, Katalonya ulusal günü olan 11 Eylül’de 400 kilometrelik insan zinciri oluşturan halk, özgürlük yönündeki ısrarlarını bir defa daha göstermişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.