1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Katalonya: İspanya devleti kırmızı çizgiyi aştı
Katalonya: İspanya devleti kırmızı çizgiyi aştı

Katalonya: İspanya devleti kırmızı çizgiyi aştı

A+A-

İspanya’da gerginlik tırmanıyor. Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont, jandarmanın Katalonya'daki bağımsızlık referandumu girişimine karşı başlattığı operasyonla ilgili "İspanya devleti kırmızıçizgiyi aştı" dedi.

Katalonya Özerk Yönetimi ile İspanya devleti arasındaki gerginlik artmaya başladı. Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont,  İspanya’nın başlattığı operasyonlara tepki gösterdi.

Puigdemont, "İspanya devleti kırmızı çizgiyi aştı, Katalonya'nın özerkliğini durdurdu. Tüm yasalar bir kenara bırakıldı. Koordineli bir saldırının kurbanlarıyız. İspanyol devleti, demokratik bir utanç haline geldi. Gözaltına alınan tüm kamu görevlilerine destek veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Bağımsızlık referandumunu 1 Ekim'de yapacaklarını ve geri adım atmayacaklarını savunan Puigdemont, "1 Ekim'de oy kağıtlarımızla İspanyol devletine cevabımızı vereceğiz. 1 Ekim'e kadar da sakin ve kararlılıkla hareket edeceğiz. Katalonya'da yaşananlar, hiçbir Avrupa Birliği üyesinde görülmüyor" şeklinde konuştu.

Puigdemont, jandarmanın operasyonunu protesto eden göstericilere "Barışçıl olmaları ve demokrasiyi savunmaları" çağrısında bulundu.

Ulusal basın, jandarmanın Katalonya Özerk Yönetimi’ne bağlı 22 kurumda arama yaptığını, gözaltına alınanların sayısının 17'ye yükseldiğini duyurdu.

Operasyonun Katalonya Özerk Yönetim Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras tarafından bağımsızlık referandumunu organize etmekle görevlendirilen ekibi hedef aldığını ileri süren bazı basın organları, gözaltına alınanlar arasında Katalonya Ekonomi Bakanlığı Genel Sekreteri Josep Maria Jove, Maliye Bakanlığı Genel Sekreteri Josep Lluis Salvado, Katalonya Siber Güvenlik, Telekomünikasyon Teknolojileri ve Haberleşme Merkezi yöneticilerinden Josue Sallent Rivas ile David Franco Martos ve Sosyal Eğitim Merkezleri Genel Konseyi Başkanı Xavier Puig Farre gibi isimlerin olduğunu vurguladı.

Öte yandan İspanya İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, polis ve jandarmada izinlerin 20 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında iptal edildiği duyuruldu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.