1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kalın’dan Minbic ve Fırat açıklaması
Kalın’dan Minbic ve Fırat açıklaması

Kalın’dan Minbic ve Fırat açıklaması

İbrahim Kalın, Fırat’ın doğusu ve Minbic konusunda ABD’yle görüşmelerinin sürdüğünü dile getirerek, “ABD ziyaretimizde bu konuları etraflı bir şekilde ele aldık” ifadelerini kullandı.

A+A-

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

 

Gündemle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kalın, şunları dile getirdi:

"Bu seçimler Cumhur İttifakı dikkate aldığınızda Cumhurbaşkanımıza güvenin teyit edildiğini bir kez daha göstermektedir. İstanbul başta olmak üzere bazı yerlerde bir hukuki süreç var, itirazlar devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önce ifade ettiği gibi nihai karar Yüksek Seçim Kurulu'dur. Böylece YSK'nın kararı bağlayıcı karar olacaktır. Seçmen iradesiyle yaşanan ihlalleri, kasıtlı veya kasıtsız yanlışlıkları ortaya çıkartmayı hedeflemektedir.”

“Tam bir koordinasyon içinde yürütülen faaliyetlerle terörle mücadelede hızlı bir ivmenin kazanıldığını söyleyebiliriz” diyen Kalın, sözlerine şöyle devam etti:

“PKK, YPG, DEAŞ, FETÖ gibi örgütlere karşı yoğun ve kapsamlı mücadelemiz devam edecektir. Terörle mücadele sadece Türkiye içinde değildir. Özellikle MİT'in insani ve teknolojik istihbaratın bütün özelliklerini kullanarak yoğun çalışmalar yürüttüğünü ve sahada çok ciddi başarılar elde ettiğini ifade etmek isterim.”

İdlib’le ilgili açıklamalarda bulunan Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İdlib'de sahada yaşanan gelişmelerin ve dinamiklerin çok kolay olmadığını, farklı bir dinamikleri barındıran bir bölge olduğunu ifade etmek isteriz. Mevcut statünün muhafaza edilmesi büyük bir dramın önüne geçmiş bulunuyor. Afrin-Cerablus hattında genel olarak bir sükunetin ve istikrarın hakim olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Bu aslında Suriye'de güvenli bölgenin fiilen nasıl olacağını gösteren bir başarıdır. Bugün güvenli bölge fiilen oluşmuş durumda. Burada ne PKK ne DEAŞ ne de rejim unsurları vardır.”

Minbic ve Fırat’ın doğusu konusunda ABD’yle görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen İbrahim Kalın, “ABD ziyaretimizde bu konuları etraflı bir şekilde ele aldık. Beklentimiz Münbiç yol haritamızın bir an önce hayata geçirilmesi” diyerek, şöyle devam etti:

“Fırat'ın doğusunda hiçbir terör unsuruna yer verilmemesi. Burada güvenli bölge meselesi öncelik ahzediyor. Sayın Trump'ın kamuoyuna açık bir şekilde deklare ettiği 20 mil güvenlik meselesi gündemimizde olmaya devam ediyor. Bizim beklentimiz, talebimiz ve önceliğimiz güvenli bölgenin Türkiye'nin kontrolünde olmasıdır."

Bir gazetecinin Afrin’le ilgili sorusuna da yanıt veren Kalın, “Fırat'ın doğusunu Amerikalılara bıraktığını, bizden önce Afrin'de PYD/YPG'ye bıraktığını, bazı yerleri Rusya'ya bıraktığını görüyoruz. Bizim öncelikli olarak sınırda öngördüğümüz Cerablus-İdlib hattında mevcut statünün korunması ve yerel halkın iradesiyle yönetimidir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.