1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kalın'dan 'Afrin'de yağma' açıklaması: Bazı gruplar...
Kalın'dan 'Afrin'de yağma' açıklaması: Bazı gruplar...

Kalın'dan 'Afrin'de yağma' açıklaması: Bazı gruplar...

Kalın'dan 'Afrin'de yağma' açıklaması: Bazı gruplar emirlere aykırı davranarak bu tür eylemlere girişmiş olabilir

A+A-

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonunda da ABD başta olmak üzere uluslararası koalisyon ile çalıştığına işaret ederek, "Rusya ile koordineli olmak diğer müttefiklerinize sırtınızı döndüğünüz anlamına gelmez" dedi. Kalın, Afrin'de ÖSO unsurlarının yağma yaptığı iddialarını da yanıtladı.

 

Kalın, CNN International canlı yayınında TSK ve ÖSO'nun Afrin'in merkezini tamamen kontrolü almasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kalın, "PKK, BM ve ABD tarafından bir terör örgütü olarak tanınıyor. Eğer teröre karşı mücadelede samimi iseler Türkiye'nin sınırlarını bu terörist unsurlardan arındırmasını desteklemeliler" ifadelerini kullandı.

'GÖRÜNTÜLERİ KARŞILAŞTIRDIĞINIZDA GAYET AÇIK GÖRÜNÜYOR'

Harekatın başında gündeme gelen, sivillerin korunması gibi konularda Türkiye'nin çok dikkatli davrandığını ve sicilinin temiz olduğunu söyleyen Kalın, şöyle konuştu:

 

"Geçen yıl Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, yaklaşık 2 bin kilometrekarelik alanı DEAŞ'tan temizledik, aynısını Afrin'de de yaptık. Sivil kayıplardan kaçındık. Musul, Rakka ve diğer bölgelerdeki operasyonlardaki sivil kayıplarla karşılaştırdığınızda, buralardaki operasyon yapılan kentlerin operasyon öncesi ve sonrası görüntülerini karşılaştırdığımızda, sicilimizin ne kadar temiz olduğu gayet açık görünüyor."

 

'YAĞMA İDDİALARINI CİDDİYE ALIYORUZ, İNCELEME BAŞLATTIK'

Türkiye'nin operasyonun başından bu yana amaçları konusunda şeffaf olduğunu belirten Kalın, Afrin'e giren ÖSO unsurlarının evleri yağmaladığına dair iddiaları ciddiye aldıklarını, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi.

 

Bazı grupların verilen emirlere aykırı davranarak bu tür eylemlere girişmiş olabileceğini ifade eden Kalın, Türkiye'nin Afrin operasyonunun asıl amacının ilçe halkının güvenliğini sağlamak olduğunu, söz konusu olayların ciddi şekilde incelendiğini, halkın güvenliğini sağlamak için gerekli önlemlerin alınacağını vurguladı.

 

Kimsenin güven problemi nedeniyle ilçeyi terk etmesini istemediklerini kaydeden Kalın, YPG'nin sivillerin çıkmasına izin vermeyerek onları kalkan olarak kullandığını söyledi.

'KÜRTLERE DÜŞMANLIĞIMIZ YOK'

Afrin'de sivillerin evlerine dönüşünün nasıl sağlanacağına dair bir soruya Kalın, "Öncelikle PYD/YPG teröristleriyle Kürt halkı arasında net bir ayrım yapmamız gerekiyor. Kürtlere karşı bir düşmanlığımız yok. Bilakis Kürtleri Suriye'de, Irak'ta ve başka yerlerde destekledik. Hatta Suriye'de iç savaş başlamadan çok önce, Beşşar Esad yönetimiyle iyi ilişkilerimiz varken, ülkedeki Kürtlerin haklarını ilk kez gündeme getiren Cumhurbaşkanımız olmuştu. O zaman kimse Suriye'deki Kürtlerden, Kobani'den söz etmiyordu" dedi.

       

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.