1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kalın: Rusya'dan ateşkes istedik
Kalın: Rusya'dan ateşkes istedik

Kalın: Rusya'dan ateşkes istedik

"İdlib'te rejim ihlallerinin arttığını görüyoruz. Rusya'dan ateşkes yapılmasını istedik. Aksi halde hem İdlib mutabakatı ihlal edilmiş olacak, hem Türkiye'ye dönük göç dalgası olacak. Siyasi süreci sabote edecek sonuçları olacaktır"

A+A-

 

Kabine toplantısının ardından basın açıklamasında kameraların karşısına çıkan Kalın şu ifadeleri kullandı: 

- İdlib'te rejim ihlallerinin arttığını görüyoruz. Rusya tarafına sert bir mesaj gönderdik. Bugüne kadar bununla ilgili maalesef somut bir adım atılmadı. 24 saat içerisinde çatışmaların durdurulması, rejim saldırıların durdurulması konusunda bir çaba içinde olacaklarını heyetimize ilettiler. Süreci yakından takip ediyoruz. Bunun yeni bir ateşkes ile hayata geçirilmesini bekliyoruz. Rusya'dan ateşkes yapılmasını istedik. Aksi halde hem İdlib mutabakatı ihlal edilmiş olacak, hem Türkiye'ye dönük göç dalgası olacak. Siyasi süreci sabote edecek sonuçları olacaktır. Bunun altını çizmek istiyoruz. İdlib sorunu sadece Türkiye'nin sorunu değildir, uluslararası bir sorundur.

- Burada Rus tarafının daha büyük bir sorumluluk sahibi olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz.

- Saldırıların bir an önce durmasını, bunun yeni bir ateşkesle hayata geçirilmesini bekliyoruz. Rus tarafından da temel beklentimiz bu.

- Muhataplarımıza mutabakatın, sivillerin korunması, siyasi sürecin hayata geçirilmesi için gerekli adımları atmalarını söylüyoruz.

'Türkiye'yi hesaba katmayan hiçbir plan hayata geçemez'

- Hafter'e verilen destekleri görüyoruz.

- Meşru hükümeti hedef alan girişimler devam ediyor. Meşru hükümete destek vermeye devam edeceğiz.

- Zor günlerde Libya halkının yanındayız.

- Türkiye kadar Libya da kazançlıdır.

- Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi hesaba katmayan hiçbir planın hayata geçmesi mümkün değildir. 

- Bazı Körfez ülkelerinin Mazlum Kobani ile görüşüp, Türkiye'ye karşı kullanma arayışında olduklarını görüyoruz, bunlar karşılıksız kalmayacak.

- Uluslararası toplum Hafter'e çok net mesaj vermeli. Hafter saldırılarını durdurmazsa çok daha kanlı bir iç savaşın yaşanması kaçınılmaz.

 

SORU-CEVAP

- (3600 ek gösterge) Bu toplantıda gündeme gelmedi.

- (Libya'ya asker gönderme) Başka ülkere de asker gönderme konusunda meclisin bir yetkilendirme yapması gerekiyor. Oradaki sıcak gelişmelere bağlı olarak böyle bir tezkere ihtiyacı doğabilir. Meclis de bu konuda çalışmalarını yürütüyor. Biz prensip olarak meşru uluslararası toplumun tanığı Libya hükümetinin yanında olacağız. Bunun gerektirdiği adımları atmaktan sarfı nazar etmeyiz. Bu askeri eğitim olabilir, başka alanlarda destek olabilir. 

- (Değerli konut vergisi) Sayın Cumhurbaşkanımızın bir değerlendirmesi oldu. Bununla ilgili bir çalışma yapılması talimatını verdiler. Önümüzdeki günlerde bir çalışma yapılacak. Konuyla ilgili 1 yıllık erteleme söz konusu olabilir. Yapılacak çalışma Cumhurbaşkanımıza arz edilecek. Sonrasında bunun üzerinde bir karar verilecek. Gelen değerlendirmeleri, eleştirileri, çağrıları dikkate aldığımızı ifade etmek isteriz. 

- (ABD'nin yaptırımları) Yeni bir yaptırım tasarısından, ya da bunun geçirilmesiytle ilgili çalışmalardan bahsediliyor. Tasarılara baktığınız zaman merkezinde sadece Türkiye karşıtlığı olduğunu görüyoruz. Bunun içinde S-400ler var F-35'ler var Kuzey Kıbrıs, Doğu Akdeniz var. Buraya baktığınız zaman artık meselenin S-400 meselesi olmadığı, başka bir yöne kaydırıldığı görülüyor. 

- Rusya'nın YPG/PYD terör örgütüyle çeşitli ilişkilere girdiğini gözlemliyoruz! Sınırlarımıza dönük hareketlilik olursa karşısında dururuz. 

- (Kanal İstanbul) Bu bir belediye projesi değil devlet projesidir. Türkiye için bu, yapılabilir bir projedir. 

- (Togo Kuleleri) Bizim için önemli olan iddiaların en kısa sürede aydınlatılması, bir ihlal, suç varsa gereğinin yargı makamlarınca yapılmasıdır.

- Asgari ücret konusu, bugün kabine toplantısında gündeme gelmedi ama Çalışma Bakanımız bu konuda bir çalışma yapıyor. Bunu diğer kurumların ve ilgili tarafların bütün değerlendirmeleri alınmak suretiyle bir noktaya gelecek o noktada da tabi ki Cumhurbaşkanımızın da bir değerlendirmesi olacak. Burada jesti, rakamın inmesi çıkmasından ziyade herkesin taleplerini karşılayacak bir orta yolun bulunması şeklinde anlamak daha isabetli olur. O konudaki çalışma devam ediyor şu anda.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret ile ilgili "Jest yapabiliriz" sözlerinin hatırlatılması üzerine Kalın, "Burada jesti, rakamın inmesi çıkmasından ziyade herkesin taleplerini karşılayacak bir orta yolun bulunması şeklinde anlamak daha isabetli olur" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.