1. HABERLER

  2. KADIN

  3. ‘Kadınlar da papaz olabilir’
‘Kadınlar da papaz olabilir’

‘Kadınlar da papaz olabilir’

A+A-

 

 Roman Katolik Kadın Rahipler Derneği’nin verilerine göre, dünyada 124 kadın rahip ve 10 kadın papaz bulunuyor, ancak Vatikan bu kadınların dini rollerini tanımıyor. Dernekten Erin Saiz Hanna “Mevcut ‘ihtiyar erkekler kulübü’ skandallar, suiistimaller, cinsiyetçilik ve baskılarla Kilisemizi sarstı. Halk, diyaloğa açık bir lider istiyor. Kadınlar Kilise yönetiminin her seviyesinde yer almalı” dedi.

Katolik dünyası, Papa 16. Benedikt'in süpriz istifasıyla boşalacak koltuğun yeni liderini belirlemek için yapılan seçim süreci devam ediyor.  Sistine Şapeli’nin bacasından iki siyah duman, St Peter Meydanı’ndan ise "Kilise'de kadın-erkek eşitliği" talebiyle pembe dumanlar yükseldi. Dünden beri iki kez oylama yapan kardinaller yeni Papa’nın kim olacağına karar veremeyince şapelin bacasından siyah duman yükseldi.

Roman Katolik Kadın Rahipler Derneği’nin verilerine göre, dünyada 124 kadın rahip ve 10 kadın papaz bulunuyor, ancak Vatikan bu kadınların dini rollerini tanımıyor. Dernekten Erin Saiz Hanna “Mevcut ‘ihtiyar erkekler kulübü’ skandallar, suiistimaller, cinsiyetçilik ve baskılarla Kilisemizi sarstı. Halk, diyaloğa açık bir lider istiyor. Kadınlar Kilise yönetiminin her seviyesinde yer almalı” diye konuştu.

‘Kardinalleri Kilitleyip aç bırakıyor’

Papalık seçimi, tarihte bir kurumun liderini belirlemek için yapılan en eski seçim yöntemi olarak biliniyor. Yeni papanın kardinaller tarafından seçilmesi olarak tanımlanan konklav geleneği, 1268 yılına dek uzanıyor.  Kardinallerin 2 yıl boyunca bir papa seçememeleri üzerine, sürece müdahale eden Romalılar, kardinalleri kilitleyip aç bırakarak, bir papa seçmeye zorlamıştı. Papa 10'uncu Gregory'nin seçilmesinden buyana, kardinaller kilit altında tutulup, dış dünyayla ilişkileri kesiliyor ve bir papa seçene kadar da odadan çıkmamaları sağlanıyor. 13'üncü yüzyılda papalık seçimi 2 yıl, 9 ay, 2 gün sürmüştü. Papa 16'ıncı Benedikt'in seçildiği son toplantı 3 günde tamamlanmıştı.

‘Afaroz tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor’

Kardinaller kurulu, yeni papayı seçene kadar ne gazete okuyabiliyor, ne televizyon izleyebiliyor, ne telefonla konuşabiliyor, ne de internete girebiliyor.  Kuralı bozan kardinal, afaroz tehlikesiyle karşı karşıya. Bu seferki kardinaller kuruluna, 80 yaşın altındaki 115 kardinal katılıyor. 1 kardinal sağlık sebebi, bir kardinal de sübyancılık skandalı dolayısıyla kurulda yer alamıyor. Sistin Şapeli, seçim sürecinden önce zemin dahil ayrıntılı bir aramadan geçirildi, telefon görüşmelerini engellemek için sinyal bozucular devreye sokuldu.

‘Oy pusulaları yakılarak imha ediliyor’

Kardinallerin ihtiyaçlarını hizmetliler karşılıyor, yüzyıllar önce kardinallere sadece 4'üncü ve 9'uncu gün yemek verilmesi uygulaması da kaldırılmış durumda.  2005 yılına kadar kardinaller, Sistin Şapel'de oluşturulan küçük hücrelerde, sert yerlerde yatıyorlardı. Papa İkinci Jean Paul, bu katı uygulamaya son vererek, arka tarafa 5 katlı, 130 odalı bir otel yaptırdı. Oy pusulaları küçük bir kağıttan ibaret ve her oy seansından sonra yakılarak imha ediliyor.

‘Siyah, beyaz ve pembe duman…’

Sobadan beyaz duman çıkarsa ve çanlar çalınırsa bu papanın seçildiği, siyah duman çıkarsa sonuç alınamadığı anlamına geliyor.  Geçmişte bacadan yükselen dumanın siyah mı yoksa beyaz mı olduğu yolundaki karışıklık üzerine Sistine Chapel'e 2 ayrı soba kurduruldu. Kimyasallar sayesinde bir sobadan siyah, bir sobadan da beyaz duman çıkacak. Seçilecek papa taç giymeyecek. En son taç giyme töreni 1963 yılında yapılmıştı.

Vatikan'da yeni Papa henüz seçilemedi. Sistine Şapeli’nin bacasından iki siyah duman, St Peter Meydanı’ndan ise "Kilise'de kadın-erkek eşitliği" talebiyle pembe dumanlar yükseldi. Dünden beri iki kez oylama yapan kardinaller yeni Papa’nın kim olacağına karar veremeyince şapelin bacasından siyah duman yükseldi.

‘Kadın erkek eşitliğini istiyoruz’

Papa’nın seçilme anına tanıklık etmek isteyen Katoliklerin doldurduğu St. Peter Meydanı’ndan yükselen pembe duman ise, Katolik Kilisesi’ndeki kadınların papaz olabilmesine engel olan yasağı protesto eden “Kadınlar da papaz olabilir” adlı derneğine ait. Dernek açıklamasında “Katolik Kilisesi, çeşitliliğe açık kadın ve erkekleri eşit koşullarda bu makama hazırlayan bir yer olmalı. İsa, kadınları dışlamadı. Tam tersi onları yüreklendirmek için çaba sarf etti. Hal böyleyken neden sadece kadınları dışlayan ve onların sessiz kalmasını isteyen kardinaller İsa’yı temsil ediyor” dedi.

‘İhtiyar erkekler kulübu’

Dernekten Erin Saiz Hanna “Mevcut ‘ihtiyar erkekler kulübü’ skandallar, suiistimaller, cinsiyetçilik ve baskılarla Kilisemizi sarstı. Halk, diyaloğa açık bir lider istiyor. Kadınlar Kilise yönetiminin her seviyesinde yer almalı” diye konuştu. Bazı kardinaller, kadınların Kilise’deki rolü ve liderlik pozisyonlarında bulunmalarıyla ilgili öğretilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunurken, Papa 16. Benedikt “böyle bir itaatsizliğe kesinlikle tolerans göstermeyeceğini” açıklamıştı.

‘Dünyada 124 kadın rahip var’

 Vatikan’da kadınların sadece müsteşarlık görevine getirilmesine izin veriliyor. Şu anda müsteşar pozisyonunda iki kadın var: Nicoletta Vittoria Spezzati ve Flaminia Giovanelli. Spezzati, dini emirlerle ilgili departmanda, Giovanelli ise Papalık Adalet ve Barış Konseyi’nde çalışıyor. Roman Katolik Kadın Rahipler Derneği’nin verilerine göre, dünyada 124 kadın rahip ve 10 kadın papaz bulunuyor, ancak Vatikan bu kadınların dini rollerini tanımıyor.

jinha

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.