1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İzzetbegoviç ile Arafat'ın mektuplaştığı ortaya çıktı
İzzetbegoviç ile Arafat'ın mektuplaştığı ortaya çıktı

İzzetbegoviç ile Arafat'ın mektuplaştığı ortaya çıktı

Bosna'nın ve Filistin'in eski liderleri Aliya İzzetbegoviç ve Yaser Arafat'ın mektuplaştıkları ve birbirlerinden dua istedikleri ortaya çıktı

A+A-

Filistin lideri Yaser Arafat ve Bosna lideri İzzetbegoviç'in son zamanlarında mektuplaştıkları öğrenildi.

Aliya'yı tanıyan The Bosnia Times yazarı Nedzad Latic'in iddiasına göre, Aliya İzzetbegoviç ile Yaser Arafat yazışıyordu. Bosna'da gazetelerde de yayınlanan mektupta liderler birbirinden dua istiyorlar.

Latic'in Bosnia Times'ta yer alan haberine göre İzzetbegoviç'in Arafat'a gönderdiği mektupta; "Mescid-i Aksa'da benim için dua et" ifadesi yer alıyor. 

Hayatları bağımsızlık mücadelesi ile geçen iki liderin yayınlanan mektuplarla birlikte iki iyi dost oldukları da ortaya çıkmış oldu.

Arafat, 2004 yılında hayatını kaybetti. İsrail ve Amerika'nın dayatması olan anlaşmayı imzalamayan Arafat'ın zehirlenerek öldürüldüğü ifade ediliyor. İzzetegoviç de Arafat'tan bir yıl önce hayatını kaybetmişti.

İzzetbegoviç'in Arafat'a gönderdiği mektubu, sağlık durumunun giderek kötüleştiği son günlerinde kaleme aldığı belirtiliyor.

İKİSİNE DE BASKI YAPILMIŞTI

Arafat ile İzzetbegoviç'in yürüttükleri mücadeleler sırasında karşılaştıkları zorluklar açısından bazı ortak noktaları da bulunuyor. Arafat, İsrail-Filistin meselesinde sık sık ABD ve Avrupalı ülkelerin baskısına maruz kaldı. İzzetbegoviç de Dayton Anlaşması sırasında çok büyük bir baskı görmüştü. 

Yaser Arafat Bill Clinton tarafından hazırlanan, Ehud Barak ve kendisi tarafından imzalanması istenen anlaşmayı imzalamamıştı. Anlaşma Kudüs'ün bölünmesini öngören bir anlaşmaydı. Yaser Arafat'ın anlaşmayı reddetmesinin ardından, Ehud Barak hükümeti devrildi ve yerine Ariel Şaron geldi. Ardından Filistin, Amerika ve dünya tarafından İsrail Kasabı Şaron'un eline bırakıldı.

İzzetbegoviç'in imzaladığı Dayton Barış Anlaşmasının aktörleriyle ilgili az miktarda bilgi bulunuyor, ancak Richard Holbrooke'un İzzetbegoviç'e yaptığı baskı açıkça biliniyor. İzzetbegoviç'in Haris Silajdzic ile Dayton'da bir fotoğrafı yayınlandı. Fotoğrafta Haris Silajdzic'in İzzetbegoviç'i anlaşmayı imzalaması için ikna etmeye çalışması açıkça görünüyordu. Daha sonra Holbrooke, İzzetbegoviç'i tehdit etmiş ve anlaşmayı imzalamadığı takdirde, Amerika'nın Bosna'dan ayrılacağını ve Bosna halkını Sırp Kasabı Mladic'in eline bırakacağını söylemişti. İddialaa göre, İzzetbegoviç Dayton anlaşmasını imzalamayı reddetseydi o da Arafat gibi zehirlenerek öldürülebilirdi. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.