1. HABERLER

  2. TARİHTEN KESİTLER

  3. İsrail’de Nuh Tufanı'nı betimleyen mozaikler bulundu
İsrail’de Nuh Tufanı'nı betimleyen mozaikler bulundu

İsrail’de Nuh Tufanı'nı betimleyen mozaikler bulundu

İncil’deki en ünlü sahnelerden birini tasvir eden mozaikler İsrail, Aşağı Celile’deki antik bir sinagogda yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarıldı.

A+A-

Haziran ayında gerçekleşen kazılar sırasında antik bir Yahudi köyü olan Huqoq’taki geç roma dönemine ait bir sinagogda iki adet mozaik bulundu. Panellerden biri Nuh’un Gemisi’nde birer çift olarak yer alan aslan, leopar ve ayı gibi hayvanları betimlerken bir diğeri Kızıl Deniz’in ikiye bölünmesi sırasında büyük bir balık tarafından yutulan askerleri ve devrilmiş at arabalarını tasvir ediyor.

 

Antik Sinagoglarda Kızıl Deniz’in ikiye bölünmesini betimleyen yalnızca iki mozaiğin daha olduğunu söyleyen Kuzey Karolina Üniversitesi’nden kazı başkanı Jodi Magness’ e göre mozaikler, kendi zamanı için oldukça nadir görüntüler barındırıyor.

 

Huqoq’taki sinagogda bulunan mozaiğin dışında, Kızıl Deniz’in ayrılışını betimleyen mozaiklerden birinin Suriye’deki Dura – Europos kilisesinde olduğunu ancak balık tarafından yutulan Mısır askerlerini tasvir etmemesi sebebiyle kendi buldukları mozaikten farklı olduğunu söyleyen Magness, aynı anlatıyı temsil eden bir diğer sahnenin ise İsrail’deki Wadi Hamam bölgesinde bulunduğunu ancak günümüze kısmi olarak kalmış ve oldukça kötü korunmuş olduğunu sözlerine ekledi.

 

Magness ayrıca tıpkı Kızıl Deniz’in ikiye ayrılışını betimleyen mozaikte olduğu gibi Nuh’un gemisini tasvir eden mozaiklerin de oldukça nadir olduğunu ve Huqoq’ta bulunan mozaiğe benzer yalnızca iki mozaik daha olduğunu belirtti.

F: Baylor Üniversitesi

F: Baylor Üniversitesi

İsrail Eski Eserler İdaresi tarafından destek gören Akademisyenlerden ve öğrencilerden oluşan bir kadro ile birlikte 2012’den beri Huqoq’taki kazılarına devam eden ekibin daha önce ortaya çıkardıkları mozaik yine İncil’den bir anlatı olan Samson ve Tilkiler hikâyesi ile ilgiliydi. Mozaikte Samson Gazze’nin kapısını omuzlarında taşırken tasvir ediliyordu.

 

Huqoq’taki Antik Sinagogda gerçekleşen kazılar sırasında ilk kez, İncil’den bir sahneye ait olmayan bir mozaik de ortaya çıktı. İki erkek figür arasında önemli bir buluşmayı gösteren üç katmanlı mozaiğin Büyük İskender ile Yahudi bir başrahip arasında gerçekleşen bir toplantıyı tasvir ettiği düşünülüyor.

 

Sinagogda yapılan kazılar esnasında gerçekleşen keşifler Sinagogun doğu koridorunda bulundu ve araştırmacılar mozaiklerin sinagogun nef kısmına doğru devam edip etmediği konusunda şüpheliler.

 

Nuh Tufanı ile ilgili olan mozaiğin olması gerektiği gibi konumlandırılmış olduğunu söyleyen Magness, Güneydeki ana kapıdan giren insanların sinagogun kuzeyindeki mozaikleri kolaylıkla görebildiğini söylüyor.

F: Baylor Üniversitesi

Kazı alanında ayrıca 2.300 yıllık sikkeler de bulundu. Baylor Üniversitesi’nden sanat tarihi profesörü Nathan Elkins, antik sikkelerin anıtsal sinagog ve içerisinde bulunduğu köye dair bilgi edinmek adına oldukça kritik olduğunu belirtiyor.

 

Her kazı sezonunda olduğu gibi araştırmacılar ortaya çıkarılan mozaikleri konservasyon için kaldırıp kazılan bölgeleri dolgu toprakla dolduracaklar. Huqoq’ta gerçekleşen kazılar 2017 yazında devam edecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.