1. YAZARLAR

  2. Roni MARGULİES

  3. İsrail ve emperyalizm
Roni MARGULİES

Roni MARGULİES

Roni MARGULİES
Yazarın Tüm Yazıları >

İsrail ve emperyalizm

A+A-

  İsrail bugün her zamankinden daha önemli.

Amerika için önemli, Avrupa için önemli, dünyayı yönetmeye çalışan büyük güçler için önemli.

Önemli olduğu içindir ki, Gazze’ye saldırmasıyla birlikte Batı’dan gelmeyen tepkiler ilginç oldu.

Örneğin, masum sivillerin korunması için “uçuşa yasak bölge” uygulaması isteyen bir ses çıkmadı. Londra’da acil konferanslar örgütlenip Gazze halkına insanî yardım malzemeleri gönderilmesi kararı çıkmadı. İsrail’e kapsamlı veya hatta göstermelik yaptırımlar uygulanmadı. Tek bir politikacı bile Başbakan Netanyahu’nun istifa etmesi gerektiğini savunmadı. Hiçbir yayın organı Tel Aviv’deki rejimin meşruiyetini sorgulamadı. Batı’nın bölgedeki müttefiklerinin gayrımeşru ve saldırgan bir devlete karşı direnenlere yardım etmesi istenmedi.

Buna karşılık, kendini savunan zavallı İsrail’in Gazze’ye saldırma hakkı birkaç gün boyunca hiç gündemden düşürülmedi.

Barack Obama, Asya turnesine çıkarken “Kendi topraklarına roket atılmamasını beklemek İsrail’in en doğal hakkıdır” dedi.


“Bunu, Gazze’de askerî faaliyetlerinin düzeyini yükseltmeden başarmasını tercih ederiz, daha iyi olur. Hem Gazze halkı için daha iyi olur, hem de İsrailliler için daha iyi olur, çünkü Gazze’ye girerlerse İsrail askerlerinin ölme veya yaralanma riski çok daha büyük olur.”

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, İsrail saldırısının “temel sorumlularının” bizzat saldırıya uğrayanlar olduğunu belirtti.


Suçlu kim? Gazze halkı ve bu halkın seçtiği Hamas hükümeti.

Bir yanda, dünyanın dördüncü en güçlü ordusuna sahip, nükleer silahları olan, dünyanın en güçlü ülkesinin desteğini alan İsrail. Öte yanda, işgal altında, abluka altında, sürgünde, aç ve işsiz, doğru dürüst bir silahlı gücü, doğru dürüst silahları bile olmayan Filistinliler.

Savaşın suçlusu bunların ikincisi!

Üstelik, İsrail saldırısının ilk günü öldürülen Hamas komutanı Ahmed el Cabari daha geçen hafta ateşkes ve barış görüşmeleri yapıyordu. Ve görüşmeler ileri bir aşamaya ulaşmıştı.

Ama savaşın suçlusu Gazze halkı ve Hamas!

Nasıl olabiliyor?

Görünen köy kılavuz istemezken, bu kadar görünen bir köy nasıl olur da bu kadar görünmezmiş gibi yapılabiliyor?

Yapılabiliyor, çünkü İsrail bugün her zamankinden daha önemli.

George W. Bush döneminin “Yeni bir Amerikan Yüzyılı” projesi çıkmaza girmiş durumda. Irak savaşı Amerika’nın Ortadoğu’daki konumunu zayıflattı, Amerika ve Avrupa’da militarist kamuoyunu ciddi ölçüde geriletti ve İran’ın bölgede güçlenmesine yol açtı. Afganistan’da Amerika ve Batı savaşı kaybetti. Asker ölümleri devam ediyor, NATO’nun prestiji yerle bir oldu, Pakistan sallantıda.

Ve silahlı kuvvetlerinin tümüne yakını Irak ve Afganistan’da meşgulken, Batı’nın hiç öngöremediği, ne yapacağını hiç bilemediği, çaresizlikle izlemek zorunda kaldığı tarihsel bir gelişme oldu: Arap halkları Amerika’nın onyıllardır beslediği ve güvendiği diktatörleri birer birer devirmeye başladı.

Mübarek’in devrilmesinin Washington’da yol açtığı paniği anlamamak sadece Türkiye’de yaşayan bazı meczuplara özgü. Arap ülkelerinin bilinemez, kontrol edilemez bir yola çıkışının ve kitlesel ayaklanmaların basit askerî müdahalelerle halledilemez olmasının Amerikan hükümetinde yarattığı çaresizlik duygusunu görememek sadece Türkiyelilere özgü.

Tunus’tan Afganistan’a kadar uzanan devasa bir bölgede Amerikan emperyalizmi ipleri elinden kaçırıyor.

İsrail gibi güvenilir, sarsılmaz ve saldırgan bir müttefike her zamankinden daha çok ihtiyacı var.

Gazzeliler ölüyormuş, kim takar?


[email protected] 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.