1. HABERLER

  2. DÜŞÜNCE UFKU

  3. İsrail neden Suriye’deki savaşın devam etmesini istiyor?
İsrail neden Suriye’deki savaşın devam etmesini istiyor?

İsrail neden Suriye’deki savaşın devam etmesini istiyor?

Russia Today (RT) kanalı, İsrail ile Suriye arasında son dönemde artan gerilimin perde arkasını araştırdı.

A+A-

 

RT'ye konuşan uzmanlar, İsrail'in Şii-Sünni çatışmasının devam etmesini istediklerini belirtti.

İsrail'in Suriye’ye yönelik hava saldırıları ve Şam'ın buna cevap vermesinin ardından, bölgedeki gerilim devam ediyor.

Hizbullah mevzilerine saldırıldığını iddia eden İsrail hava kuvvetleri, Suriye’deki hükümet tesislerine saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

Russia Today (RT) kanalı, İsrail’in Suriye’de düzenlediği hava saldırılarının arkasında yatan nedenleri araştırdı.

İsrail, Hizbullah’ın 2013’te Suriye yönetiminin yanında olduğunu resmen açıklamasıyla Suriye’deki Hizbullah mevzilerine ve IŞİD’e karşı savaşan İranlı gruplara saldırılar düzenliyor.

Russia Today (RT) kanalına konuşan Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Uluslararası Sorunlar Bölümü Başkan Yardımcısı İrina Zvyagelskaya, İsrail için Suriye ordusunun Hizbullah ile ilişkisinin kabul edilmez olduğunu söyledi. Zvyagelskaya, “Ne kadar tuhaf gelse de Hizbullah ve İsrail, karşılıklı caydırma konusunda adeta anlaştı. Yeni bir savaşın başlaması, iki tarafın da çok kayıp vermesine yol açacaktı. Ayrıca Kudüs, Hizbullah’ın, Golan tepeleriyle olan sınır bölgesine konuşlanmasından çekiniyor, örgütün Suriye’den çıkması ise uzak bir ihtimal” dedi.

ASIL NEDEN GOLAN TEPELERİ Mİ?

1944-1967 döneminde Suriye sınırları içinde bulunan Golan Tepeleri, 'Altı Gün Savaşı' olarak da bilinen 1967’deki Arap-İsrail Savaşının ardından İsrail’in idaresine geçti. Suriye yönetimi bu bölgenin üzerinde hala hak iddia etmeye devam ederken, İsrail içinse bölgedeki hakimiyeti sürdürme konusu, stratejik önem taşıyor.

Zvyagelskaya, “Golan Tepelerinin geri alınması gerçekçi bir konu değil, İsrail bu bölgedeki kontrolü çok uzun süre elinde tutmaya devam eder. Bu durumu değiştirebilecek tek şey, uzak gelecekte imzalanabilecek bir barış anlaşması olabilir” dedi.

'Şİİ-SÜNNİ ÇATIŞMASININ DEVAM ETMESİ, İSRAİL'İN AZAMİ ÇIKARLARIYLA ÖRTÜŞÜYOR'

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü uzmanlarından Sergey Balmasov ise, RT’ye verdiği röportajda, İsrail’in herhangi bir olayı bahane ederek Golan Tepelerine bitişik güney tampon bölgesine asker gönderip, İsrail’e sadık yerli halkın yerleşimleri üzerinde bir yerleşim bölgesi kurabilme ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Balmasov, “Şii-Sünni çatışmalarının devam etmesi, İsrail’in çıkarlarıyla azami derece örtüşüyor, İsrail düşmanlarının birbirilerini yok etmesini istiyor. Bu çatışma sona ermedikçe İsrail’i hiçbir şey tehdit etmez. İsrail hava güçleri oradaki Şii mevzilerine saldırıyor ve denge, Şiiler aleyhine değişmiş oluyor. Bu durum, düşmanlarının şansını eşitliyor ve böylelikle savaş devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İSRAİL İLE SURİYE ARASINDAKİ GERİLİMİN SEYRİ

İsrail'in Suriye’ye yönelik hava saldırılarıyla bölgede gerilimin yükselmesinden 2 gün sonra, Suriye'nin güneyindeki Kuneytra kentine İsrail'in insansız hava aracıyla bir saldırı daha düzenlenmişti. Saldırıda 1 sivil yaşamını yitirmiş, Suriye'de yapılan açıklamada, saldırıya katılan bir İsrail jetinin düşürüldüğü belirtilmişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hizbullah’ın Suriye’de bulunan gelişmiş silahlarının hedef alındığını ileri sürmüş ve saldırıların süreceğini söylemişti.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ise, İsrail’e ait bir hava aracına saldırı olması durumunda Suriye’nin hava savunma sistemlerini imha edeceklerini açıkladı. Lieberman’ın bu sözlerini değerlendiren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise, “Sınırlarımızı korumak hakkımız ve görevimiz” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail’in söz konusu saldırıları, Rusya’nın memnuniyetsizliğine neden olmuştu. İsrail hava güçlerinin geçen hafta Palmira yakınlarında düzenlediği hava saldırısı nedeniyle İsrail'in Moskova Büyükelçisi Gary Koren, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağırılmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.