1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İsrail Filistinli esirleri bırakmıyor
İsrail Filistinli esirleri bırakmıyor

İsrail Filistinli esirleri bırakmıyor

İsrail, Filistinli mahkûmların dördüncü grubunun serbest bırakılma kararını iptal etti. Mahkûmların Filistin ile barış müzakereleri çerçevesinde Cumartesi bırakılması öngörülüyordu.

A+A-

Fetih Hareketi Merkezi Komite Sekreteri Yardımcısı Cibril Recub, “İsrail hükümeti, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin aracılığında serbest bırakılması öngörülen Filistinli mahkûmlarla ilgili karara uymayacaklarını bize bildirdi” dedi. Recub, İsrail’in bu kararının 'ABD yönetimine ve yürüttüğü çabalara sert bir tokat' olduğunu belirtti.

Filistin Esirler Bakan Vekili ve Fetih Hareketi Devrim Konseyi üyesi Ziyad Ebu Ayn, Filistinli liderlerin mahkûmların serbest bırakılması için devrede olan ABD’li temsilci Martin Indyk ile yaptıkları görüşmelerin bir sonuç vermediğini belirtti.

Ebu Ayn, Filistinli liderlerin tüm sözleşmeleri iptal edeceğini ve uluslararası platformlara başvuracağını; esirlerin serbest bırakılmaması halinde ise esirlerin özgürlüğüyle sonuçlanacak büyük bir eylemin başlatılacağı uyarısında bulundu. Ebu Ayn, “Biz çok ciddi, tehlikeli bir aşama ile karşı karşıyayız ve ABD ile İsrail bundan doğacak sorunların sorumlusudur” dedi.

Ebu Ayn, İsrail’in son 26 kişilik mahkûm grubunu serbest bırakmak için bazı yeni şartlar öne sürdüğünü ve Filistin Yönetimi’nin de barış görüşmelerinin devam etmesi için daha önce İsrail’in öne sürdüğü şartları kabul ettiğini belirtti.

Ebu Ayn, Filistin Yönetimi’nin İsrail’in mahkûmları serbest bırakmak için öne sürdüğü yeni şartların antlaşma ve sözleşmelere aykırı gördüğünü belirterek İsrail’in yeni şartlarla barış görüşmelerini baltalamaya çalıştığını söyledi.

ABD arabuluculuğu ile geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yeniden başlatılan barış sürecinde diplomatik müzakereleri sürdürmek için İsrail, 1993 Oslo Antlaşması'ndan önce mahkûm ettiği 104 Filistinliyi serbest bırakmayı kabul etmişti. 

İsrail’in bu adımına karşılık Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM’de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı haklardan dolayı İsrail’i uluslararası mahkemelere ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu.

İsrail anlaşma çerçevesinde son 9 ayda toplam 78 Filistinli mahkûmu 3’er aylık periyotlarla serbest bırakmıştı. Anlaşma gereği cumartesi günü de son 26 mahkûmun bırakılması gerekiyordu.

İsrail kanunlarına göre serbest bırakılacak mahkûmların isimleri 48 saat önceden açıklanırken, son iki günde bu yönde bir duyuru yapılmadı.


Al Jazeera ve AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.