1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İspanya Katalonya'ya askeri müdahaleyi tartışıyor
İspanya Katalonya'ya askeri müdahaleyi tartışıyor

İspanya Katalonya'ya askeri müdahaleyi tartışıyor

A+A-

 

İspanya hükümetinden üst düzey bir yetkili, ülkenin doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde 1 Ekim'de yapılmak istenen bağımsızlık referandumunu önlemek için her türlü yasal girişimin yapılacağını, 'son seçenek de olsa askeri müdahale olasılığının dışarıda bırakılmadığını' söyledi.

 

Başkent Madrid'deki yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelen hükümetten üst düzey bir yetkili, Katalonya'da Anayasa Mahkemesi tarafından durdurma kararı alınmasına rağmen 1 Ekim'de yapılmak istenen bağımsızlık referandumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

'SAKİN ŞEKİLDE HAREKET EDECEĞİZ'

"40 yılı aşkın demokrasi tarihimizde geçmişi olmayan bir süreç yaşıyoruz." diyen hükümet yetkilisi, "Tüm olası durumlar için hazırlıklar yapıldı ama sakin şekilde hareket edeceğiz. Meşruluk, yasallık bizim tarafımızda." şeklinde konuştu.

Referandum girişimini önlemek için hükümet olarak Katalonya'daki tüm belediyelere yazı gönderildiğini belirten yetkili, muhataplarına, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uyulmaması halinde sonuçlarının ne olacağının anlatıldığını, referandumla bağlantılı herhangi bir ilan veya propagandanın yapılmaması için Katalonya'daki kamu medya kuruluşlarının da uyarıldığını ifade etti.

'1 EKİM'DE HİÇBİR ŞEY OLMAYACAK'

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un, "Bu referandumu önlemek için hiçbir seçeneği dışarıda bırakmadan elimden gelen her şeyi yapacağım" şeklindeki açıklamasına işaret eden yetkili, 9 Kasım 2014'te Katalonya'da yapılan bağımsızlık yanlısı halk oylamasındaki görüntülerin, 1 Ekim'de 'kesinlikle yaşanmayacağını garanti ettiklerini' söyledi.

Hükümet olarak önceliklerinin, 'birlikte yaşama en az zarar verecek şekilde bu krizden çıkmak olduğunu' vurgulayan yetkili, "1 Ekim'de hiçbir şey olmayacak. Bu bir yasa dışı referandum. Oy kullanmaya giden halk olmayacak. Oy pusulası, oy sandıkları, seçim masası veya seçim yetkilileri olmayacak. Buna izin verilmeyecek. Ancak birkaç yerde sandık koyup göstermelik oy kullananlar olursa tabii ki onlara müdahale edecek değiliz. Ölçülü hareket edeceğiz. Çünkü bizi endişelendiren Katalonya'da birlikte yaşam ve uzlaşıdır" ifadelerini kullandı.

'HUKUK DEVLETİNİN ARAÇLARIYLA HAREKET EDİYORUZ'

Yetkili, İspanya'da özerk yönetimlerin haklarını donduran ve merkezi yönetime geçmesini sağlayan Anayasa'nın 155. maddesinin Katalonya için uygulanması olasılığını da hazırlığı yapılan ve gerekirse uygulanabilecek seçeneklerden biri olarak gösterdi.

Hükümet yetkilisi, Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerini durdurmak için askeri müdahale olasılığı hakkında da "Son seçenek de olsa dışarıda bırakmıyoruz" açıklamasında bulundu.

İspanya hükümetinin, Katalonya'da ayrılıkçıların tavırlarına göre sakin şekilde tüm önlemlerini adım adım uygulayacağına dikkati çeken yetkili, "Biz hukuk devletinin araçlarıyla hareket ediyoruz. Bu da bir anlamda bizim elimizi rahatlatıyor" şeklinde konuştu.

'KATALONYA'YI TANIYACAK HİÇBİR ÜLKE YOK'

Katalonya hükümetinin 'tüm çabalarına ve oyunlarına rağmen bağımsızlık girişimlerine uluslararası toplumdan destek bulamadığını'  savunan yetkili, "Katalonya'yı tanıyacak hiçbir ülke yok. Avrupa Birliği (AB), Venedik Komisyonu, Birleşmiş Milletler ve gittikleri tüm kurumlarda kapılar yüzlerine kapandı" yorumunu yaptı.

'ULUS OLARAK TANINSAYDI BAĞIMSIZLIK GİRİŞİMLERİNE YASAL ZEMİN BULABİLİRLERDİ'

İspanya'da geçmiş sosyalist hükümetin girişimiyle 2006'da kabul edilen Katalonya'nın yeni özerklik statüsünün en önemli maddelerinin o dönem muhalefette, şu anda iktidarda olan Halk Partisinin (PP) itirazıyla 2010'da Anayasa Mahkemesinin kararıyla iptal edildiğini hatırlatan yetkili, "İyi ki itiraz etmişiz. Çünkü o statüde Katalonya siyasi bir obje olarak 'ulus' diye tanınıyordu. Bu iyi ki iptal oldu. Çünkü şu anda Katalonya ulus olarak tanınmış olsaydı, bağımsızlık girişimlerine yasal bir zemin bulma olasılığı doğacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

 

             

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.