1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İslami Cihad Hareketi'nde görev değişikliği
İslami Cihad Hareketi'nde görev değişikliği

İslami Cihad Hareketi'nde görev değişikliği

Filistin İslami Cihad Hareketi'nin Genel Sekreteri olarak görev yapan Ramazan Şallah, görevi Ziyad En-Nehale'ye devretti.

A+A-

 

Filistin İslami Cihad Hareketi'nin Genel Sekreteri olarak görev yapan Ramazan Şallah, görevi Ziyad En-Nehale'ye devretti. Genel Sekreterlik görevini bundan sonra en-Nehale yürütecek.

 

İslâmî Analiz okuyucuları için İslami Cihad Hareketi’nin yeni Genel Sekreteri olarak görevlendirilen Ziyad En-Nehale’nin biyografisini hazırladık.

 

İşte en-Nehale'nin biyografisi:

* Ziyad En-Nehale 6 Nisan 1953 tarihinde Gazze’de dünyaya geldi.

* Babası Hacı Rüşdi En-Nehale 1956 yılında Hanyunus’ta Gazze ve Mısır’ı hedef alan 2. Arap-İsrail Savaşı esnasında şehit oldu.

* İlkokulu Hanyunus’ta okudu. Ardından eğitimini tamamlamak için “Yetimler Okulu”na kaydoldu. Sonrasında Gazze’deki çeşitli okullarda eğitim görerek ortaokul ve lise eğitimini tamamladı.

* Gazze’de Öğretmen Enstitüsü'nü tamamlayarak diplomasını aldı.

* Evli ve 4 kızı, 2 oğlu vardır.

* İşgal güçleri Ziyad Nehale’yi ilk kez 29 Mayıs 1971 yılında tutukladı ve Ziyad El-Hüseyni’nin öncülüğündeki Arap Kurtuluş Kuvvetleri'yle birlikte Siyonist işgaline karşı yürütülen eylem dolayısıyla ömür boyu hapsine karar verdi.

* Çok sayıda Siyonist hapishaneye nakledilen Ziyad Nehale, aradan geçen 14 yılın ardından, 20 Mayıs 1985 yılında meşhur El-Celil Anlaşması kapsamında yapılan esir takası neticesinde serbest bırakıldı.

* Serbest bırakıldıktan sonra Şehid Dr. Fethi Şikaki’nin öncülüğündeki Hareketin Şura Konseyi'ne üye olarak seçildi. O tarihte Şura Konseyi hareketin yönetimini temsil ediyordu. Hareketin kurucusu olan Dr. Fethi Şikaki Nehale’yi hareketin askeri kanadını oluşturmakla görevlendirdi.

* 1987 yılında İntifada ateşinin tutuşturulmasında rol oynadı. O dönemde Filistin’de bulunan çeşitli grupların beraberliğinde oluşturulan ulusal hareket içerisinde hareketinin temsilciğini yürüttü.

* Ziyad Nehale Fethi Şikaki’nin tutuklandığı süre zarfında Gazze’de hareketin eylem sorumluluğunu üstlendi.

* 12 Nisan 1988 yılında İntifada'nın ateşlenmesinde rol oynaması ve İslami Cihad Hareketi'nin kuruluşuna ortak olması nedeniyle tutuklandı.

* İşgalci yönetim 1 Ağustos 1988 yılında Siyonist işgale karşı oluşturulan sahalardan uzak tutabilme çabası ile Nehale’yi Güney Lübnan’a sürgün etti.

* Ziyad Nehale Siyonist hapishanelerde İslami Hareketi örgütleyen ilk isimlerden biri olarak kabul edilir.

* 1985 yılında esirlerden biri olmasına rağmen Esir Takası Operasyonu'nu denetledi.

* İslami Cihad Hareketi'nde önemli pozisyonlardan sorumlu tutuldu. Hareketin Lübnan temsilcisi oldu. Bu süre zarfında hareketin askeri kanadı içerisinde önemli bir konuma da sahip idi.

* Dr. Fethi Şikaki’nin Ekim 1995’te şehit edilmesinin ardından Şura Konseyi Dr. Ramazan Abdullah Şallah’ı hareketin genel sekreteri olarak görevlendirdi. Ziyad Nehale ise İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı oldu.

* Ziyad Nehale bu sürece kadar genel sekreterliğini Dr. Ramazan Şallah’ın yürüttüğü askeri yönetimin üyesi pozisyonunda idi.

* İşgal güçleri Gazze’ye girmesini çok kere engellediler. Ailesini ziyaret etmesine ve oğlu “Tarık”ın düğününe katılmasına izin vermediler.

* Ziyad Nehale Mısır’ın başkenti Kahire’de Filistinli gruplar arasında gerçekleştirilen istişare toplantıları esnasında ve 2014 yılında Kahire’de yapılan ateşkes görüşmeleri esnasında hareketin temsilciliğini yürüttü. Genel Sekreter Ramazan Abdullah Şallah birçok kere Nehale’yi kendisini temsil etmekle görevlendirdi.

* Amerika Dışişleri Bakanlığı 23 Ocak 2014 Perşembe günü Ziyad Nehale’yi işgalcilere düşman olan hareket ve kuruluşları desteklemek ve Gazze’ye silah ulaştırmak suçuyla terör listesine aldı.

* Böylece Ziyad Nehale Dr. Ramazan Abdullah Şallah’tan sonra Amerika’nın sözde terör listesine alınan 2. Filistinli olmuş oldu.

* Ailesinin yaşadığı ev 2014 yılında Gazze’yi hedef alan saldırılar esnasında bombalandı. Ev tamamıyla yıkıldı. Kardeşinin eşi “Ummu Nidal” ve oğlu Mahmud şehit oldu.

* Filistinli gruplar, şahsiyetler ve Arap topluluklar nezdinde saygın bir yere sahip olan Ziyad Nehale hareketin Arap ve İslam dünyasıyla kurduğu ilişkilerinde etkin kişilerden biri olmakla tanınıyor.

* ABD Ziyad Nehale hakkında bilgi verilmesi ya da tutuklanmasına yardım edilmesi halinde 5 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.