1. HABERLER

  2. KUDÜS

  3. İşgalci İsrail'in Saldırılarına İlişkin BM Raporu
İşgalci İsrail'in Saldırılarına İlişkin BM Raporu

İşgalci İsrail'in Saldırılarına İlişkin BM Raporu

BM Ulusal Azınlıklar Özel Raportörü Fernand de Varennes, raporundaSSiyonist rejimin 1948 yılında işgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilere karşı aşırı güç kullandığını, yerleşimcilerin ve silahlı çetelerin bu vatandaşlara yönelik saldırganlığının

A+A-

 

BM yetkilisi işgal altındaki topraklarda yaşayan tüm vatandaşlar için İsrail'in tam ve eşit desteği çağrısında bulunarak şunları söyledi: "Son haftalarda protestolar sırasında aşırı sağ grupların şiddeti ve İsrail güvenlik görevlilerinin aşırı güç kullanımı, Filistin vatandaşlarına yönelik en kötü şiddet türlerine yol açtı. "dedi.

Siyonist rejimin 1948'de işgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilere yönelik suç teşkil eden eylemlerine ilişkin yeni BM raporu, işgal altındaki Filistin bölgesindeki son gelişmeler dikkate alındığında anlamlıdır.

Siyonist rejimin; Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler için Mescid-i Aksa'yı kısıtlaması ve Filistinlileri Doğu Kudüs'teki mahallelerinden çıkarma konusundaki yasadışı ve gayri insani eylemlerine karşı genel ayaklanmanın meydana gelmesi Tel Aviv'deki üst düzey siyasi ve güvenlik yetkililerini dehşete düşürdü.

Bu önemli gelişmeden önce, 1948 topraklarında yaşayan Filistinlilerin, 1967 topraklarında yaşayan diğer Filistinlilerle bu düzeyde bir ilişki kurması emsalsizdi.

Bu konudaki en önemli nokta, Filistin'deki Lod kentinde Filistin halkının kıyamıydı öyle ki Lod Belediye Başkanı 12 Mayıs'ta şehrin kontrolünün tamamen kaybedildiğini ve sokakların Filistinliler ile işgalci siyonistler arasında bir iç savaşa tanık olduğunu duyurdu. Belediye Başkan,  Netanyahu'dan durumu kontrol etmek için ordunun bu kente gönderilmesini istedi. Silahlı işgalci Siyonistler, polis güçleri ve siyonist ordunun desteğiyle 1948 yılında bu şehirde ve işgal altındaki diğer bölgelerde Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri gerçekleştirdi.

Gazze'de son 12 gün süren savaşın ardından, işgal altındaki Filistin'in çeşitli yerlerinde Filistinlilere karşı bu eğilim sürdürülüyor. Bu bağlamda BM raporu, aşırılık yanlısı siyonist grupların sosyal ağları ve kitle iletişim araçlarını kullanarak Filistinlilere karşı nefreti, şiddeti ve onlara karşı silah kullanımını teşvik ettiğini belirtiyor.

BM İnsan Hakları Konseyi ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michel Bachelet, siyonist rejimin Filistinlilere yönelik insanlık dışı ve yasadışı eylemlerini defalarca kınadı. Bu bağlamda, Bachelet geçen hafta işgalci siyonist rejimin Filistin direniş gruplarıyla 12 günlük savaşı ve Gazze Şeridi'ne yönelik canice saldırılarla ilgili bir raporda, işgal altındaki Filistin'deki düşmanlıkların artmasına atıfta bulundu ve Filistinlilerin yakın zamanda Şeyh Cerrah Mahallesi’nden kovulmasının ve işgal askerlerinin Mescid-i Aksa'ya konuşlandırılmasının son zamanlardaki gerilimi körüklediğini vurguladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sivil bölgelere yönelik saldırılarına atıfta bulunan Bachelet, "İsrail Gazze'deki silahlı grupları bombaladığını iddia ediyor, ancak saldırıları sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Gazze'de yıkılan sivil tesislerin herhangi bir militan grup tarafından kullanıldığına dair herhangi bir kanıt görmedik.’’ dedi.

Siyasal Bilimler Uzmanı Ahmad Ebuzahri, "İsrail Filistinlilere karşı geniş çaplı bir savaş başlattı ve bu eylemler direnişten ve Filistin halkından yaygın bir tepki aldı" dedi.

Aslında, İsrail'in 1948 ve 1967'de işgal altındaki topraklarda Filistinlilere karşı suç eylemleri o kadar şiddetli ve haksızdır ki, bu suç İsrail rejimine karşı küresel bir dalga yaratmış ve son BM raporlarında onu eleştirerek ve kınayarak tescil etmiştir.

 

Parstoday

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.