1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İran'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı
İran'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı

İran'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ferzende, ülkesinin Bağdat Büyükelçisi Mescidi'nin Rûdaw'da yayınlanan röportajında yer alan açıklamaları nedeniyle Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.

A+A-

 

AA’nın diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İran'ın Bağdat Büyükelçisi Mescidi'nin Rûdaw’da yayınlanan 23 Şubat tarihli mülakatta, Türkiye'yi Irak'ın egemenliğini ihlal etmekle eleştiren ifadelerde bulunması üzerine İran'ın Ankara Büyükelçisi Ferazmend bugün Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Ferazmend'e, “Büyükelçi Mescidi'nin Türkiye'yi Irak'ın egemenliğini ihlal etmekle itham eden açıklamalarının kuvvetli ifadelerle reddedildiği, Türkiye'nin operasyonlarının esasen Irak'ın istikrarı, güvenliği ve egemenliğini hedef alan PKK unsurlarına yönelik terörle mücadele kapsamında icra edildiğinin Irak makamları dahil herkes tarafından bilindiği” belirtildi.

Haberde, Türkiye'nin, Irak'la arasında son dönemde gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerde PKK'nin ortak tehdit olduğu yönünde anlayış birliği sağlandığı ve İran'ın da Türkiye'nin “terörle mücadelesinin karşısında değil, yanında yer almasının beklendiğini” vurgulandı.

Öte yandan, İran'ın Bağdat Büyükelçisi Mescidi'nin söz konusu mülakatında, “Irak'taki PKK varlığının yarattığı tehdide hiç değinmemiş olmasının dikkat çektiği” de vurgulandı.

Büyükelçi Ferazmend'e ayrıca “Irak hükümetinin PKK'yle etkin şekilde mücadele edebilmesi için, terör örgütüyle iş birliği içinde olanlar dahil tüm silahlı milis grupların hükümet kontrolüne alınması yönündeki çabalara iki ülke olarak destek verilmesi gerektiği” hatırlatıldı.

Mescidi ne demişti?

İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, Rûdaw'a verdiği röportajda “Şengal’de güvenlik ve refahtan yana olduğunuzu söylediniz. Şengal Anlaşması’nın uygulanmaması halinde Türkiye Şengal’e müdahale yapacağı tehdidinde bulunuyor. Türkiye’nin bu yaklaşımını nasıl yorumluyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı vermişti:

“Bakınız; Şengal meselesinin Türkiye ile nasıl bir ilişkisi var? Bu Irak'ın iç meselesidir ve Iraklılar bu sorunu tek başına çözmeli, bir sonuca varmalı ve kabul etmelidir. Bu meselenin bir kısmı Kürdistan Bölgesi’ni, bir kısmı Şengal’i bir kısmı da merkezi hükümeti ilgilendiriyor. Ancak Türkiye ile hiçbir ilişkisi yoktur ve bu bağlamda tehdit etme veya karar verme hakkı yoktur. Bu nedenle ister Türkiye'den ister başka bir taraftan gelen her türlü tehdidi reddediyoruz.”

Mescidi, “Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki Türk güçlerinin sayısının artması konusunda herhangi endişeniz var mı?” sırusuna ise, “Irak'a askeri bir müdahaleyi reddediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri de Irak topraklarına karşı tehdit unsuru olmamalı ve işgal etmemelidir. Irak güçleri kendi güvenliklerini sağlamalı, Kürdistan Bölgesi güçleri kendi bölgelerinde güvenliği sağlamalı ve bölgenin güvenliği temin edilmelidir. Türkiye'nin veya başka hiçbir ülkenin Irak'a askeri müdahalede bulunmasını, orada askeri varlığını ilerletmesini doğru bulmuyoruz. Daha önceki soruda da ifade ettim. Bu durumda Türklerin uluslararası sınır hatlarına geri çekilip orada konuşlanması gerektiğine ve Irak'ın güvenliğinin bizzat Iraklılar tarafından sağlanması gerektiğine inanıyoruz” sözleriyle yanıt vermişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.