1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran’da “Sputnik V” aşısı ile aşılama başladı
İran’da “Sputnik V” aşısı ile aşılama başladı

İran’da “Sputnik V” aşısı ile aşılama başladı

A+A-

İran’da 4 Şubat'ta Rusya'dan getirilen Sputnik V aşısı ile başlayan aşılama işlemi, bugün resmi olarak Tahran'daki İmam Humeyni Hastanesi'nde başladı.

İRNA’da yer alan habere göre, İran'da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla genel aşılama, Rus "Sputnik V" aşısı kullanılarak Sağlık, Tedavi ve Tıp Eğitimi Bakanı Said Nemeki'nin de katıldığı bir törenle başladı.

Covid-19 aşısı olan ilk  kişi, Sağlık, Tedavi ve Tıp Eğitimi Bakanı Said Nemeki'nin oğlu oldu.

Sağlık Bakanı Nemeki, ilk aşamada öncelikli olarak yoğun bakım üniteleri olmak üzere sağlık personelinin ücretsiz şekilde aşı olacağını söyledi.

Sputnik V aşısının ilk sevkiyatı 4 Şubat'ta İran'a ulaştı. İran'ın Rusya ile yaptığı anlaşmaya göre bir sonraki sevkiyatlar da sonraki aşamalarda İran'a teslim edilecek.

Hükümet Sözcüsü Ali Rabii, İran’ın, Rusya'nın yanı sıra Çin, Hindistan, Dünya Sağlık Örgütü'nün aşısı Kovax ve Küba'dan da korona aşısı ithal edeceğini duyurdu.

Öte yandan İran Meclisi Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, ülkesinde Rus Sputnik V aşısıyla koronavirüse karşı aşılamanın başladığını belirtti.

Moskova’da bulunan Galibaf, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin ile görüşmede, “Net olacak olursak bugün, aşıyı kullanmaya başladığımız ilk gün” ifadesini kullandı.

İran’ın geçtiğimiz günlerde ilk Sputnik V partilerini aldığını anımsatan Galibaf, Rusya’ya teşekkür etti.

Duma Başkanı Volodin, insanlara yardım etmek için gereken tüm koşulları yaratma çağrısında bulunarak, “ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere bazı Batı ülkelerinin sergilediği duruşun, yeni ilaç ve aşıların yayılmasına engel olmalarını kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Volodin, pandemiden sonra ticari bağların en kısa zamanda onarılması gerektiğini kaydederek yaptırımlara, ticari savaşlara ve çifte standartlara şiddetle karşı olduklarını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.