1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. İran, PDK’den YNK’nin statüsünün korunmasını istiyor
İran, PDK’den YNK’nin statüsünün korunmasını istiyor

İran, PDK’den YNK’nin statüsünün korunmasını istiyor

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Başbakanı Nêçîrvan Barzanî’nin başkanlığında dün İran’ın başkenti Tahran’a giden Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ortak heyeti Hewlêr’e döndü. Edinilen bilgiye göre Kürdistan İşçi Partisi’

A+A-
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Başbakanı Nêçîrvan Barzanî’nin başkanlığında dün İran’ın başkenti Tahran’a giden Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ortak heyeti Hewlêr’e döndü. Edinilen bilgiye göre Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) de bir heyeti aynı gün Tahran’da temaslarda bulundu.
 
Kurulacak olan yeni kabinenin gündemde olduğunu belirten bir hükümet yetkilisi, görüşmelerin detaylarına ilişkin BasNews’e bilgi vererek ‘Yeni kabinede YNK’nin statüsünün korunması şartıyla İran yönetimi, Bağdat Hükümeti’ne petrol konusundaki anlaşmazlıkların çözülmesi için baskı yapacağını bildirdi’ dedi.
 
Aynı yetkili hükümet kurma çalışmalarındaki gecikmenin YNK ve Goran Hareketi’nin Kürdistan Hükümeti’nde başbakan yardımcılığı istemesinden kaynaklandığını vurguladı. Ancak Goran’ın kabinede yer almak için küskün olan Qadirê Hecî Elî ve içişleri bakanlığına talip olan Osman Hacî Mehmûd gibi yetkililerinin gönlünün alınmasını şart koştuğu belirtiliyor. Öte yandan Kürdistan Parlamentosu başkanlığı için Goran’ın güçlü bir adayının bulunmaması ise pazarlıklarda sıkıntı yaratan bir diğer nokta.
 
YNK ise petrol ve siyasi statü gibi hayati konularda söz sahibi olabilmek için hem içişleri bakanlığını hem de parlamento başkanlığını istiyor. Bir diğer sebep yaklaşan iki önemli seçim öncesinde içişleri bakanlığı gibi stratejik bakanlıkları Goran’a kaptırmamak. Irak Cumhurbaşkanı ve YNK Genel Sekreteri Celal Talebanî’nin oğlu Qubad Talabanî’nin başbakan yardımcılığına aday gösterilmesi ise Kürdistan’ın son siyasi atmosferinde Talebanî ailesinin statüsünün korunmasına yönelik bir jest.
 
Ancak dün Tahran’da İran Hükümeti’nin üst düzey yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, PDK’nin İran tarafından petrol gibi önemli konularda Bağdat Hükümeti’ne karşı desteklenmesi için YNK’nin kabinede istediği mevkileri elde etmesi şart.
 
Bağdat Hükümeti’yle petrol ve bütçe konularındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için Nêçîrvan Barzanî başkanlığındaki Kürdistan heyeti önümüzdeki günlerde yeniden Bağdat’ı ziyaret edecek.
 
Bir basın açıklaması yapan Kürdistan Hükümeti Sözcüsü Sefîn Dizeyî, petrol ihracatı konusunda çıkan anlaşmazlığa ilişkin, ‘Kürdistan Hükümeti, Irak Anayasası’na bağlıdır ve yer altı kaynakları bütün Irak halklarına aittir. Bu sorunları çabuk halletmek istiyoruz. Çünkü 2014 yılı bütçesinin bir an önce Irak Parlamentosu’na gelmesi gerekiyor’ dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.