1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran Kürtçe eğitimi tartışıyor
İran Kürtçe eğitimi tartışıyor

İran Kürtçe eğitimi tartışıyor

İran Milli Eğitim Bakanlığı Kürtçe eğitim yapılmasını gündemine aldı. İran’da özel okullarda verilen Kürtçe derslerinin devlet okullarında da okutulması planlanıyor.

A+A-

İran’da yönetime reform yanlılarının gelmesi ile başta Kürtler olmak üzere ülkede yaşayan diğer etnik gruplar hak isteklerini sesli olarak gündeme getirdi. Güney Kürdistan'da yayın yapan Rudaw gazetesi, İran Milli Eğitim Bakanlığı’nın Kürtçe eğitim yapılmasını gündemine aldığını duyurdu. Milli Eğitim Bakan Vekili Eli Ezher Fani, Farsça’nın yanında Kürtçe’nin de eğitimde kullanılabileceğini açıkladı. İran Anayasasının 15. maddesine göre resmi dili Farsça olmasına rağmen etnik grupların anadillerini kendi bölge ve yörelerinde hem medya alanında kullanabileceği hem de kendi dillerinde eğitim alabileceklerini öngörüyor.

Açıklama ülkede tartışmaya neden oldu. Hemedan kentindeki Ebu Eli Sina Üniversitesi öğretim üyelesi Dr.Setar Ezizi, 15. maddeye göre her ne kadar bölgesel dilde okumak serbest olsa da bu etnik grupların kendi kendilerine eğitim alacakları anlamına gelmediğini söyledi.

7 milyon Kürt yaşıyor
2011’de yapılan nüfus sayımında İran’ın batısında yaşayan Kürtlerin sayısı 7 milyon 77 olarak belirlendi. Bölgede 973 bin 579 kişi eğitim görüyor. Ancak ülkede okuyan Kürt öğrenciler Kürtçe eğitim alamıyor. Okullarda okuyan öğrencilerin yanı sıra eğitimciler de ders sırasında Kürtçe konuşamıyor.
Ruhani’nin cumhurbaşkanı seçilmesi ile Kürtlere daha fazla haklar verileceğine yönelik beklentiler şimdilik karşılanmasa da tartışmaları sürüyor. Bazıları Kürtlerin en büyük şehirlerinden olan Urmiye’ye Kürt vali atanması, Kuzey Irak Kürt yönetimi ile ilişkilerin daha çok geliştirilmesi veSuriye’nin Rojava bölgesinde temsilcilik açma çalışmaların daha da genişleyeceğini belirtiyorlar. İran’ın Kürt bölgesinde Kürtçe eğitim, özel eğitim kurumlarında verilebiliyor.

milliyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.