1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki bazı sınır kapılarının resmileştirilmesi planlanıyor
İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki bazı sınır kapılarının resmileştirilmesi planlanıyor

İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki bazı sınır kapılarının resmileştirilmesi planlanıyor

A+A-

Irak hükümeti  Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki bazı sınır kapılarının resmileştirilmesini görüşmek üzere Güney Kürdistan’a heyet gönderdi.

İran ile Kürdistan Bölgesi arasında Başmaq, Perwezxan ve Haci Omeran olamak üzere 3 resmi sınır kapısının yanısıra 4 resmi olmayan kapı bulunuyor.

Bağdat hükümeti, resmi olmayan sınır kapılarının uluslararası standartlara uygunluğunu incelemek için Güney Kürdistan’a bir heyet gönderdi. 

Konu hakkında BasNews’e konuşan Pêncwên Kaymakamı Zana Rehman, Bağdat’tan gelen heyetin, İran ile Kürdistan Bölgesi arasında yarı resmi geçişlerin sağlayan Seyranben Sınır kapısında inceleme yapacağını ve sözkonusu kapının uluslararası düzeyde geçiş standartlarını uygun olup olmadığına ilişkin bir rapor hazırlayarak Irak Başbakanı’na sunacağını söyledi.

Zana Rehman, heyetin hazırlayacağı rapora göre Seyranben sınır kapısının resmi statü kazanıp kazanmayacağı konusunun netleşeceğini dile getirdi.  

Pêncwên Kaymakamı Seyranben kapısının uluslararası düzeyde bir resmiyet kazanması halinde bölge halkının büyük fayda göreceğini ifade ederek, “Resmileşmesi halinde bölgede turizm ve ticarette büyük gelişmeler olacaktır. Artık bu kapıdan vatandaşlar pasaportları ile rahatlıkla İran’a geçebilecek” dedi.

Öte yandan BasNews’e konuşan Halepçe Valisi Azad Tofîq, Irak heyetinin ayırıca Pişte Tewêle ve Kêle sınır kapılarında da aynı şekilde incelemeler yapacağını söyledi.  

12 kişiden oluşan Bağdat heyetinin dün akşam saatlerinde Süleymaniye’ye ulaştığı öğrenildi.

Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ile bir İran ile 3 olmak üzere 4 uluslararası resmi sınır ve gümrük kapısı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.