1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran elektrik ihracatını durdurdu
İran elektrik ihracatını durdurdu

İran elektrik ihracatını durdurdu

A+A-

İran, ülke içinde elektrik tedarikinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle elektrik ihracatına ara verirken, Afganistan'ın Herat vilayetine ise elektrik tedariki tamamen durduruldu.

İran devlet televizyonuna konuşan elektrik dağıtım şirketi Tevanir'in Genel Müdürü Abuzer Salihi, "Ülkede elektrik tüketiminin üretilen miktardan fazla olması nedeniyle ülke içinde elektrik tedarikinde sorun olmaması için elektrik ihracatını sıfıra indirdik." dedi.

Salihi, Afganistan'ın Herat vilayetinde elektrik tedarikinin yüzde 70'inin İran tarafından sağlandığını, ancak ülkedeki ihtiyaç nedeniyle Herat'a elektrik tedarikinin de tamamen durdurulduğunu açıkladı.

"Kesintiler zorunlu" açıklaması

Tevanir, ülke genelinde günlük elektrik üretiminin 54 bin megavat olduğunu, buna karşın yaz sıcakları nedeniyle tüketimin 65 bin megavatı bulduğunu açıklamıştı. Açıklamada üretim ile tüketim arasındaki farkın kapanması için kesintilerin zorunlu olduğu belirtilmişti.

İran'da indirimli tarifeler nedeniyle artan kripto para üretiminin de elektrik enerjisinde sorunlara yol açtığı ifade ediliyor. Hükümet bu nedenle eylüle kadar kripto para üretimini yasaklamış ve şu ana kadar 196 bin 233 izinsiz kripto para üretim cihazına el koymuştu.

Halk elektrik kesintilerinden şikayetçi

Irak başta olmak üzere komşu ülkelere elektrik ihraç eden İran'da halk, yetkililerden elektrik kesintilerine çözüm bulmasını isterken hükümet yetkilileri de halka tüketimi azaltmaları ve "israf"tan kaçınmaları çağrısında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.