1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Irak'tan Arap Birliği’ne Körfez güvenliği vurgusu
Irak'tan Arap Birliği’ne Körfez güvenliği vurgusu

Irak'tan Arap Birliği’ne Körfez güvenliği vurgusu

A+A-

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed el-Hekim, ülkesinin, Körfez bölgesinin güvenliğine çok önem verdiğini belirterek. “Körfez’deki seyrüsefer güvenliğinin Irak için çok önemli olduğunu ve bu konudaki net tutumumuzu Arap Birliği Genel Sekreterine ilettik” dedi

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, önceki gün resmi ziyaret kapsamında Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir dizi temaslarda bulundu.

Irak Dışişleri Bakanı Hekim, Gayt ile görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Körfez’deki seyrüsefer güvenliğinin Irak için çok önemli olduğunu ve bu konudaki net tutumumuzu kendilerine ilettik. Ayrıca Irak'ın Körfez’de ve İran ile ABD arasındaki gerilimin düşürülmesi için yapılan girişimlere karşı duruşunu açıkladık” dedi.

Irak’ta son dönemde Haşdi Şabi üslerine yönelik saldırıların İsrail tarafından gerçekleştirildiği sinyalini veren Hekim, “Bu toplantıda bir dizi önemli konu ele alındı. Ebu Gayt’ı İsrail’in batı bölgelerine yönelik saldırıları hakkında bilgilendirdik” ifadelerini kullandı.

Ebu Gayt ise burada yaptığı açıklamada, “Bağdat’a gelişim, Irak Dışişleri’nin daveti ve 10 Eylül’de Arap Birliği’nin bakanlar düzeyindeki toplantısının hazırlığı kapsamında olmuştur” dedi.

Irak’ın Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısını yönetme kabiliyetine olan güvenini dile getiren Gayt, “Irak’ın bakanlar toplantısını yönetme ve sonuç elde etme başarısının imkân ve kabiliyetine güveniyoruz. Bu oturumda, Arap Birliği’nin çalışma takvimi yoğun ve komplike olacak. Bakan Hekim’e işaret ettiği tüm açıklamaları için teşekkür ederim. Başarı temennilerimi sunuyorum” diye konuştu.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’ın Irak ziyaretini Şarku’l Avsat’a değerlendiren Siyasi Düşünce Merkezi Başkanı İhsan el-Şummari, “Washington ve Tahran arasındaki gerilimi, Lübnan’da Hizbullah’ın hedef alınması ve son dönemde Haşdi Şabi üslerine yönelik saldırıları göz önüne alınca ziyaretin oldukça hassas bir dönemde gerçekleştiği söylenebilir. Arap Birliği, özellikle bölgedeki gerilimin düşürülmesi hususunda Irak’ın İran ile diyalog kurabilme imkânının farkında. Öte yandan Arap Birliği, Lübnan Hizbullah’ı ile doğrudan konuşamaz. Ancak müttefikinin Irak’ta olduğunu veya Irak’ın Tahran’ın müttefiki olduğunu biliyor. Bu ziyaretin Lübnan-İsrail sınırında beliren gerilimin düşürülmesiyle doğrudan bağlantılı olması da mümkün” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (aawsat)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.