1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Irak'taki Çatışmalarda 75 Türkîyleli Mahsur Kaldı
Irak'taki Çatışmalarda 75 Türkîyleli Mahsur Kaldı

Irak'taki Çatışmalarda 75 Türkîyleli Mahsur Kaldı

Irak\'ın Ramadi kentinde Irak ordusu, Arap aşiretleri ve El Kaide militanları arasındaki çatışmaların ortasında 75 Türk vatandaşının mahsur kaldığı belirtiliyor.

A+A-

Irak'ın güneyindeki Ramadi ve Felluce kentlerinde aşiret mensuplarıyla güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalar, ülkenin kuzeyindeki yerleşim birimlerini de sıçradı.

Selahaddin kentine bağlı Süleymanbeg nahiyesinde, yaklaşık 50 kişilik bir grup, 36. Kolordu Komutanlığı ile nahiye müdürlüğü yanındaki güvenlik noktasına silahlı saldırı düzenledi. Silahlı grupla ordu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Tuzhurmatu ilçe Meclisi Güvenlik Komisyonu Başkanı Rıza Kevser, silahlı kişilerin roketatar ve makineli silahlarla askerlerin gözetim kulelerine saldırdığını söyledi. Kevser, şu ana kadar ölü yaralı konusunda net bir bilgi olmadığını, Irak ordusuna bağlı askerlerin de saldırıya karşılık verdiğini kaydetti.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Felluce ve Ramadi kentlerinde, aşiret mensuplarıyla güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmaların sonlandırılması amacıyla bölgeye takviye güç gönderme kararı aldıklarını açıkladı.

Devletin resmi televizyonu El-Irakiye kanalına konuşan Başbakan Maliki, iki gün önce çatışma bölgesindeki askeri birlikleri çekecekleri yönündeki kararlarını değiştirdiklerini söyledi.

Çatışmaların devam etmesi üzerine yeni önlemler aldıklarını kaydeden Maliki, ''Biz oradan askerlerimiz çekmiyoruz. Bölgeye yeni birlikler göndereceğiz'' dedi.

Çatışmaların sonlandırılması için aşiret liderleriyle görüşmeye hazır olduklarını dile getiren Maliki sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak iyi niyetlilerle görüşmek istiyoruz. Bu krizi çıkaranlarla diyalog kurmayı düşünmüyoruz. Bölgede olup biten iktidar kurma savaşıdır. Bunlar silahlı çatışmalarla kendilerine siyasi alan oluşturmak istiyorlar. Sadece Ramadi değil, Irak'ın hiçbir yerinde insanların devlet düzeninin dışına çıkmasına izin vermeyeceğiz. Devlete kurşun sıkan düzeni bozmaya çalışanlarla savaşmaya devam edeceğimize söz veriyorum."

Bu arada bugün sabah saatlerinde Felluce'nin doğusundaki uluslararası karayolunda çatışmalar başladı.

Felluce ve Anbar'da 3 gündür devam eden çatışmalar sonrası Irak Şam İslam Devleti, Felluce'nin kontrolünü tamamen ele geçirdiği yönünde açıklama yapmıştı. Çatışmaların Süleymanbeg'e sıçraması, endişeleri artırdı. Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı Tuzhurmatu ilçesinin Süleymanbeg nahiyesinde korku hakim.

Geçen yılın Nisan ayında Süleymanbeg'te, silahlı gruplar ile Irak ordusu arısında yoğun çatışmalar yaşanmıştı.

Türk işçiler mahsur kaldı

Irak'ın Ramadi kentinde Irak ordusu ve aşiretler arasındaki çatışmaların ortasında 75 Türk vatandaşının mahsur kaldığı belirtiliyor.

Pikaron şirketine ait şantiyede elektrik-elektronik mühendisi olarak çalıştığını söyleyen Ferit Kantarcı BBC Türkçe'ye telefonla yaptığı açıklamada, çatışmalar sırasında seken kurşunların konteynerlerine isabet ettiğini belirtti.

Kantarcı, yerel halktan aldığı bilgilere göre, çatışmaların gecenin ilerleyen saatlerinde şiddetlenmesinden endişe ettiklerini aktarıyor.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği ve şirket ile temas halinde olan Türk çalışanlar, güvenli şekilde tahliye edilmek istiyor.

Ferit Kantarcı, Twitter hesabında dünden beri yaptığı açıklamalarda, Irak ordusunun Arap aşiretleriyle çatışmaya hazırlandığını belirtti. Üstlerinden helikopterlerin uçtuğunu belirten Kantarcı, şantiyenin bitişiğindeki askeri karakolun havaya uçurulduğunu gösteren bir fotoğraf da yayımladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.